MAHATHIR SEKARANG MESTI BERTERUS-TERANG, NAK SERAH JAWATAN ATAU MAHU JADI PM HINGGA PRU AKAN DATANG?

Isu peralihan kuasa sekali lagi menjadi perbualan ramai apabila hari ini enam Ahli Parlimen UMNO secara tiba-tiba tampil menyatakan sokongan kepada Tun Mahathir Mohamad agar terus kekal sebagai Perdana Menteri sehingga habis penggal.

Enam Ahli Parlimen terbabit ialah Shahar Abdullah (Paya Besar), Mastura Mohd Yazid (Kuala Kangsar), Ahmad Nazlan Idris (Jerantut), Adham Baba (Tenggara), Ismail Mutalib (Maran) dan Abdul Rahman Mohamad (Lipis).

Mereka ini bukan saja bertindak demikian sebagai menyokong kenyataan Azmin Ali dua hari lalu yang mahu Tun Mahathir dikekalkan sebagai Perdana Menteri sehingga tamat penggal atau sehingga tahun 2023 akan datang, tetapi ini juga merupakan suatu penentangan terhadap peralihan kuasa kepada Anwar yang dijadualkan pada tahun depan.

Walaupun sudah kerap kali dinyatakan soal peralihan kuasa ini adalah hak Majlis Presiden PH menentukannya, namun Ahli-Ahli Parlimen UMNO ini tetap mahu jadi penyibuk dalam urusan yang bukan berkaitan parti mereka.

Memang ternampak pelik – pembangkang sokong Perdana Menteri kerajaan – tetapi pepatah lama selalu mengingatkan, kalau tidak ada apa-apa, takkan tempua sanggup bersarang rendah.

Begitu juga dengan enam Ahli Parlimen UMNO ini, tentulah tindakan mereka ada maksud atau dalang yang memukul gendang di belakangnya.

Saja-saja mereka tampil menyokong Tun Mahathir, ternampak mustahil sekali kerana entah-entah Tun Mahathir pun tak kenal mereka “enam jahaman” ini.

Selain sebelum ini diperkatakan bekas Naib Presiden UMNO, Hishammuddin Hussein sedang mengatur perancangan melalui pintu belakang untuk membentuk kerajaan baru dengan sokongan beberapa menteri PH sendiri, hari ini dilaporkan pula tentang cubaan beliau cuba membawa 30 Ahli Parlimen BN untuk menyokong kepimpinan Tun Mahathir.

Bagi mereka yang biasa dengan UMNO, bukanlah rahsia lagi bahawa “enam jahanam” Ahli Parlimen yang mengadakan sidang media hari ini adalah mereka yang memang dikenali sebagai penyokong dan pendokong kepada Hishammuddin.

Dikatakan jika Hishammuddin memegang jawatan Setiausaha Agung BN, boleh jadi lebih ramai lagi Ahli Parlimen UMNO akan tampil menyatakan sokongan kepada Tun Mahathir.

Hishammuddin bolehlah terus membuat penafian demi penafian, tetapi barangkali sepupunya sendiri, Najib Razak pun hanya tersenyum sinis dengan penafiannya itu.

Soalnya, apakah tindakan enam Ahli Parlimen UMNO ini tidak bersalahan dengan prinsip perjuangan UMNO dan BN yang kini sedang mengumpul kekuatan untuk menumbangkan PH pada PRU akan datang?

Tiadakah apa-apa tindakan disiplin boleh diambil terhadap mereka kerana perbuatan mereka ini jelas memalukan maruah Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi yang sedang berdepan puluhan kes mahkamah yang mana pernah disebut oleh bekas Timbalan Perdana Menteri itu sendiri bahawa kes-kes yang dihadapinya adalah disebabkan keengganannya tunduk kepada kehendak Tun Mahathir agar membubarkan UMNO dan beramai-ramai menyertai Bersatu?

Meskipun Zahid Hamidi mengatakan tindakan mereka berenam itu hanya berbentuk peribadi, tetapi kesan perbuatan mereka adalah sesuatu yang tidak boleh dibiarkan berlaku dalam etika berparti.

Daripada sudut yang lain, apa yang berlaku ini juga memperlihatkan seolah-olah khabar angin mengenai kerajaan pintu belakang tajaan Hishammuddin serta desas-desus keengganan Tun Mahathir menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar sebagaimana yang sudah dipersetujui dan dijanjikan, nampak seperti ada kebenarannya.

Setelah 17 bulan memegang jawatan Perdana Menteri dan tidak banyak perubahan berlaku dalam negara, kecuali isu politik yang satu demi satu terus dikocakkan, perkembangan terbaru ini tidak lagi memberi kewajaran kepada Tun Mahathir untuk sekadar berdiam diri saja atau terus mengulang-ulang kata “saya tetap akan mengotakan janji serah kuasa kepada Anwar” tanpa berani membuktikan segala kata-katanya itu.

Tun Mahathir kini mesti berani berterus-terang sama ada beliau benar-benar mahu melakukan penyerahan kuasa kepada Anwar atau sedang merancang untuk menjadi Perdana Menteri sehingga habis penggal, malah kalau boleh sehingga ke hujung nyawanya.

Jika benar mahu menyerahkan jawatannya kepada Anwar, beliau sekarang tiada pilihan selain mesti membuktikannya dengan segera menetapkan tarikh pengundurannya.

Hanya dengan langkah itu saja dapat meredakan segala ketidaktentuan berhubung peralihan kuasa itu, sekaligus menjadikan pihak luar yang tidak tahu malu menyokongnya untuk terus kekal sebagai Perdana Menteri sehingga habis penggal, menjadi tidak laku lagi.

Jika Tun Mahathir terus enggan menetapkan tarikh penyerahan kuasa, maka beliau bukan saja akan terus diragui, malah akan dilihat sebagai dalang di sebalik kerajaan pintu belakang dan sokongan oleh kumpulan “enam jahanam” itu.

Begitu pun, jika Tun Mahathir mahu menjadi Perdana Menteri dalam tempoh yang lebih lama atau sehingga tamat penggal atau sehingga mati sekali pun, beliau juga mesti berani berterus-terang mengenainya.

Tun Mahathir tidak seharusnya terus menerus berbohong dengan mulut mengatakan akan menyerahkan jawatan kepada Anwar, tetapi hati dan perancangannya di belakang ke arah yang lain.

Sebagaimana beliau berani bersuara dan tidak berselindung di pentas-pentas antarabangsa menegur sesiapa saja, Tun Mahathir tidak seharusnya takut menyatakan apa yang dimahukannya di negaranya sendiri dan berkenaan dirinya.

Kecualilah jika Tun Mahathir sekarang benar-benar sudah jadi “paper tiger”.

– https://shahbudindotcom.net

.