MUHYIDDIN ‘BOOBY-TRAPS’ HIMSELF – SHARKS & VULTURES CIRCLE AS ILL-HEARTED MOVE TO REMOVE SPEAKER ENDS UP EXPOSING HOW WEAK HE IS – ‘ANYONE’ CAN TOPPLE HIM BY JUST DEFECTING, ABSTAINING THEIR VOTE OR GOING ON SICK LEAVE: JUMLAH UNDI HANYA 111 BUKTI KERAJAAN RAPUH, MUHYIDDIN BOLEH JATUH BILA2 MASA

Berdasarkan undian 111-109 antara kerajaan dengan blok pembangkang dalam usul membuang Speaker Parlimen, Mohamad Ariff Md. Yusoff, adalah jelas kedudukan Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri sangat rapuh dan tidak stabil.

Angka 111 itu tidak pun melebihi 112, angka majoriti mudah yang diperlukan untuk membentuk kerajaan.

Daripada jumlah 222 Ahli Parlimen yang ada, 111 bermakna kedudukan adalah di tengah-tengah atau tergantung.

Lebih buruk, angka 111 itu diperolehi melalui lantikan yang besar untuk jawatan menteri, timbalan menteri, duta bertaraf menteri dan pengerusi GLC di kalangan Ahli-Ahli Parlimen Perikatan Nasional atau PN.

Oleh kerana usul membuang Speaker itu dibawa sendiri oleh Muhyiddin, bermakna jumlah undi 111 yang diterima itu adalah cerminan langsung sokongan terhadapnya.

Bayangkan apa jadi jika tiada habuan jawatan dan kedudukan dalam kerajaan serta GLC yang dilonggokkan oleh Muhyiddin kepada Ahli-Ahli Parlimen?

Jumlah undi yang diperolehi Muhyiddin ini juga memperlihatkan tempoh hampir 5 bulan beliau memegang jawatan Perdana Menteri sejak 1 Mac lalu langsung tidak menunjukkan peningkatan sokongan yang diperolehinya.

Dengan rapuhnya sokongan yang dimilikinya sekarang, Muhyiddin sentiasa berada dalam bahaya serta boleh jatuh bila-bila masa.

Jika naik usul undi tidak percaya terhadapnya selepas ini, pastilah sukar beliau untuk membendung arus penolakan terhadapnya.

Begitu juga dalam undian berkaitan kelulusan rang undang-undang dan Belanjawan 2021 di Parlimen nanti, Muhyiddin tentunya juga akan berhadapan keadaan yang mencemaskan.

Gagal mendapatkan kelulusan dalam rang undang-undang atau Belanjawan ditolak adalah sama dengan penolakan terhadap kerajaan.

Kedua-dua keadaan itu terdedah kepada perlunya diadakan pilihanraya semua.

Secara mudahnya, sokongan 111 yang dimiliki itu adalah tidak selamat bagi Muhyiddin untuk terus bertahan serta tidak baik bagi sebuah kerajaan yang dipimpinnya.

Sesebuah kerajaan perlu sokongan yang lebih kuat dan stabil untuk memudahkannya bergerak dan merancang sesuatu yang difikirkan baik untuk rakyat serta negara melalui Parlimen.

Tanpa mampu berbuat apa-apa atau seringkali usulnya ditolak akan memperlihatkan sebuah kerajaan yang gagal.

Untuk itu, dengan terbukti hanya 111 sokongan yang dimilikinya, Muhyiddin tidak harus memangsakan rakyat dengan terus meletakkan dirinya sebagai ketua kerajaan dan PN sebagai kerajaan.

Pilihan yang terbaik dan bermoral baginya ialah segera membubarkan Parlimen agar pilihanraya semula dapat dapat diadakan.

Biarlah rakyat membuat pilihan yang wajar siapa yang mereka mahukan sebagai kerajaan untuk mentadbir negara ini.

Tidak perlu beliau menunggu sehingga usul undi tidak percaya dibentangkan, rang undang-undang tidak lulus dan Belanjawan 2021 ditolak baru hendak membubarkan Parlimen.

Lagi pula, PN ini bukanlah kerajaan yang pernah diberi mandat secara sah oleh rakyat – ia tidak lebih sekadar campuran antara pengkhianat dan penebuk atap yang sanggup bersekongkol untuk memenuhi nafsu tak bertepi masing-masing saja.

BENARKAH ADA MP UMNO DAN PAS TAK UNDI USUL MUHYIDDIN?

Cubaannya membawa usul menukar Speaker Parlimen, Mohamad Ariff Md Yusof bakal menjadi perhitungan hidup mati kepada masa depan politiknya.

Jika menang, kekallah beliau lagi sebagai Perdana Menteri, tetapi jika kalah, berakhirlah segala-galanya.

Di atas kertas berdasarkan perhitungan tradisional, undi yang ada di belakang Muhyiddin ialah 115, manakala blok pembangkang yang merangkumi PH dan blok bebas pula mempunyai 107 undi.

Walaupun Presiden UMNO, Zahid Hamidi menjanjikan sokongan 100 peratus terhadap usul Muhyiddin itu, terdengar juga desas-desus ada Ahli Parlimen tertentu daripada UMNO enggan mematuhi kata-kata itu.

Selain kerana inginkan pilihanraya mengejut, UMNO ternampak tidak berapa setuju dengan calon Speaker baru yang dinamakan Muhyiddin iaitu Azhar Azizan Harun.

Selain kerana beliau merupakan bekas Pengerusi SPR lantikan Tun Mahathir Mohamad sebelum ini, UMNO turut mempertikaikan mengapa Muhyiddin tidak memberikan jawatan tersebut kepada individu lain yang lebih berpengalaman seperti bekas menteri daripada UMNO misalnya.

Kenapa mesti Azhar yang tidak cukup pengalaman dan masih muda ditonjolkan untuk menjadi Speaker? soal beberapa pihak dalam UMNO.

Dengan demikian, jika ada tiga atau empat Ahli Parlimen UMNO tidak menyokong, berkecuali atau tidak hadir ke Parlimen pagi ini, kalahlah usul Muhyiddin itu.

Apabila kalah, pilihan yang paling mungkin ialah Muhyiddin mesti berundur atau membubarkan Parlimen.

Di waktu yang sama, pencalonan Azhar sebagai Speaker juga dikhabarkan turut mendatangkan rasa kurang senang daripda Pas.

Ini berikutan dalam beberapa tulisannya sebelum ini, Azhar dilihat seorang yang berpendirian menentang perlaksanaan hukum hudud di negara ini.

Apakah pagi ini akan ada dua atau tiga Ahli Parlimen Pas akan berpendirian menolak sama usul Muhyiddin kerana tidak setuju Azhar sebagai calon Speaker?

Atau demi kuasa dan ingin kekal dalam jawatan bersama kerajaan, Pas tidak berapa kisah dengan latar belakang Azhar selama ini?

Menang atau kalah usul Muhyiddin pagi ini – sama-sama kita nantikannya?

-https://shahbudindotcom.net/

.