KELULUSAN DIBERI ADALAH UNTUK MENGEDAR ARAK DAN BUKAN OPERASI, KERAJAAN KANTOI SENDIRI AKHIRNYA

PUTRAJAYA, 11 Mac -- Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bergambar bersama jemaah menteri sebelum mesyuarat kabinet pertama kerajaan baharu di Bangunan Perdana Putra hari ini. --fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA PUTRAJAYA, March 11 -- Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin poses with a cabinet ministers before the first new cabinet meeting at the Perdana Putra today. --fotoBERNAMA (2020) COPYRIGHTS RESERVED

Selama ini kita diberitahu bahawa ketika Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Hasnol Zam Zam Ahmad mengeluarkan surat membenarkan dua kilang arak beroperasi ketika arahan PKP, ia dilakukannya di luar pengetahuan menterinya, Alexander Nanta Linggi.

Sehubungan itu, di sebalik keputusan itu dikecam oleh ramai pihak, mereka yang pro PN pula mengutuk Hasnol Zam Zam kerana didakwa bertindak sendirian tanpa kebenaran menteri.

Tidak kurang yang mengaitkan Hasnol Zam Zam sebagai pro PH, meskipun hakikatnya beliau adalah seorang penjawat awam yang dilantik menjadi Ketua Setiausaha oleh Ketua Setiausaha Negara dan bukan merupakan lantikan politik.

Berikutan kerajaan sudah membatalkan kebenaran beroperasi kepada dua kilang arak terbabit, Hasnol Zam Zam turut ditukarkan menjadi Pengerusi Suruhanjaya Syarikat Malaysia atau SSM.

Pengumuman yang dibuat semalam itu disebut berkuatkuasa sejak 1 April lalu.

Bagaimanapun, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Rosol Wahid akhirnya tampil dengan kenyataan yang berbeza mengenai surat kebenaran beroperasi kepada kilang arak yang ditandatangani oleh Hasnol Zam Zam itu.

Kata beliau, kebenaran itu adalah untuk mengedarkan stok arak sedia ada di kilang-kilang terbabit sewaktu PKP berkuatkuasa dan bukannya kebenaran untuk beroperasi.

Tambahnya, pengurusan kilang memohon kepada pihaknya untuk mengedarkan stok yang sudah sedia ada ketika PKP dan kelulusan diberikan berdasarkan pengedaran dan bukannya operasi.

Menurut Rosol lagi, kementeriannya dimaklumkan mengenai jumlah kerugian dianggarkan berjumlah RM340 juta dan mengambil kira kepentingan semua pihak, maka kelulusan pengedaran stok terbabit diberikan.

“Ada laporan mengatakan menteri dan saya tidak dimaklumkan mengenai perkara itu oleh Ketua Setiausaha KPDNHEP, Hasnol Zam Zam.

“Itu tidak betul, kami tahu mengenainya.

“Apa yang berlaku ialah mungkin orang ramai salah faham mengenai surat yang tular itu. KPDNHEP tidak ada kuasa memberi kebenaran beroperasi, itu di bawah kuasa Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI),” jelas beliau.

Dalam hal ini, jika kita imbas kembali pengumuman Ismail Sabri Yaakob mengenai perkara itu semalam, beliau turut menyebut bahawa MITI akan mengeluarkan surat melarang kilang arak berkenaan daripada beroperasi dengan serta merta.

Bermakna, memang diakui bahawa pihak yang boleh menentukan sama ada sesebuah kilang boleh beroperasi atau sebalilnya adalah MITI dan bukannya KPDNHEP.

KPDNHEP hanya bertanggungjawab mengenai pengedaran saja.

Cuma, di sebalik kabinet telah memutuskan bahawa kilang arak itu tidak dibenarkan beroperasi semasa PKP, bagaimana pula dengan permohonan mereka untuk mengedar stok arak sedia ada sewaktu tempoh larangan ini?

Adakah ia sebenarnya tetap diberi kebenaran tanpa kita semua ketahui?

Kenapa Ismail Sabri tidak memaklumkan mengenai perkara tersebut?

KILANG ARAK DIBENAR BEROPERASI KETIKA PKP, DI MANA SUARA PAS?

Sehingga ini belum kedengaran lagi suara bantahan daripada Pas berhubung kebenaran yang diberikan kerajaan tebuk atap terhadap sebuah kilang arak untuk terus beroperasi ketika PKP dikuatkuasakan.

Jika kita masih ingat, sebelum ini jika ada kejadian pemandu mabuk terlibat dalam kemalangam jalanraya sekali pun misalnya, Pas selalunya paling awal bersuara agar kilang arak ditutup dengam segera.

Tetapi, kenapa sekarang mereka berdiam diri?

Bukankah Pas sudah jadi sebahagian daripada kerajaan tebuk atap ini?

Sementara masjid ditutup, surau ditutup, gedung membeli belah ditutup serta banyak kilang lain turut ditutup ketika PKP ini, mengapakah kilang arak dibenarkan terus beroperasi?

Di mana suara Pas dalam kerajaan tebuk atap ini dalam soal yang berkaitan Islam?

Mengapa Pas tidak membantah?

Dulu semasa PH memerintah, selalu Pas mengatakan Islam sedang terancam di negara ini, tetapi kenapa setelah Pas ada dalam kerajaan, penghinaan kepada Islam lebih teruk jadinya?

Sebagai parti Islam, kenapa diam saja dan tidak bersuara?

Adakah kerana terlalu seronok jadi menteri dan duta khas, maka suara memperjuangkan Islam sudah tersangkut dalam halkum sendiri?

https://shahbudindotcom.net/

.