ALHAMDULILLAH… MAHATHIR AKHIRNYA TERBUKA HATI UNTUK BERUNDUR

Sky51, EQ KL, December 3, 2019. GLENN GUAN/The Star

Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad hari ini menyatakan kesediaannya untuk berundur pada bila-bila masa jika Majlis Presiden PH berkehendakan demikian.

“Saya fikir perkara ini akan diputuskan oleh empat parti (PH) secara bersama. Sama ada mereka mahu saya pergi atau tidak pergi.

“Jika mereka mahu saya berundur sekarang, saya akan berundur,” katanya.

Alhamdulillah…apa lagi lafaz kata yang sesuai untuk diucapkan dengan kesediaan Tun Mahathir ini.

Kesediaan Tun Mahathir berundur ini dinyatakannya di tengah-tengah ramai yang tidak setuju dengan hasratnya untuk berundur selepas Sidang Apec 2020 di Kuala Lumpur pada November depan.

Hasrat beliau untuk berundur selepas Sidang Apec itu adalah bertentangan dengan janji awalnya untuk menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada pengganti yang sudah dipersetujui PH pada bulan Mei ini iaitu setelah dua tahun memegang jawatan tersebut.

Maka itu, ramai yang mahukan Tun Mahathir berpegang kepada janji asalnya iaitu hanya dua tahun saja menjadi Perdana Menteri dan selepas itu akan menyerahkannya kepada Anwar.

Semalam, beberapa ahli Parlimen PKR dalam sebuah forum di Kuala Lumpur menggesa agar peralihan kuasa dikekalkan pada Mei ini dan menolak sebarang perlanjutan tempohnya.

Mereka berpendapat, peralihan harus disegerakan bagi memberi lebih masa kepada Anwar untuk melaksanakan reformasi dalam pentadbiran negara.

Dengan perkembangan terbaru ini iaitu Tun Mahathir sendiri sudah terbuka hati untuk berundur, Majlis Presiden PH harus mengambil langkah susulan yang segera ke arah itu.

Dalam mesyuarat Majlis Presiden PH yang akan datang, tarikh peralihan kuasa mesti segera dijadikan agenda perbincangan supaya ada ketetapan khusus berkenaan dengannya.

Jangan pula Majlis Presiden bersikap terlalu baik hati dan mahu memberi lebih masa lagi kepada beliau menjadi Perdana Menteri.

Dua tahun menjadi Perdana Menteri sudah memadai bagi Tun Mahathir kerana ini adalah buat kali keduanya baginya memegang jawatan itu.

Selepas ini, yang lebih penting ialah PH harus mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai sebuah kerajaan yang bertunjangkan reformasi serta mampu menang lagi pada PRU15 akan datang.

-https://shahbudindotcom.net/

.