WAKIL BN PROTES KELUAR DEWAN BANTAH KEPUTUSAN SPEAKER

Terdahulu hari ini, kekecohan tercetus di Dewan Rakyat apabila anggota parlimen pembangkang menggesa Ariff untuk menarik semula keputusan beliau itu dan memohon maaf.

Kekecohan berlanjutan sehingga 30 minit.

Bagaimanapun, Ariff berkata beliau hanya akan membuat peraturan berhubung status Sivarraajh pada Isnin depan selepas meneliti perkara itu.

Semalam, Ariff mengarahkan Sivaraajh meninggalkan persidangan selepas statusnya menjadi tanda tanya susulan keputusan mahkamah baru-baru ini yang mengisytiharkan pilihan raya semula diadakan untuk kerusi Cameron Highlands.

Bagaimanapun, Sivaraajh mempertahankan kehadiran beliau dengan alasan Mahkamah Tinggi belum menghantar notis kehakiman kepada Speaker Dewan Rakyat bagi memaklumkan bahawa kerusinya itu telah dikosongkan.

Pada 30 November lalu, Mahkamah Pilihan Raya membatalkan keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) bagi kerusi Parlimen Cameron Highlands, Pahang dan mengarahkan supaya pilihan raya diadakan semula.

Hakim Azizah Nawawi berkata calon DAP M Manogaran berjaya membuktikan terdapat amalan rasuah yang menyaksikan kemenangan kepada Sivaraajh yang juga adalah naib presiden MIC.

Mengulas lanjut,  Ahmad Zahid berkata, Ariff tidak bertindak adil setelah mahu keputusan secara bertulis dikemukakan kepadanya.

Katanya, berdasarkan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Akta 5) seseorang ahli parlimen yang diisytiharkan melakukan kesalahan berhak berada di Dewan Rakyat sehingga tempoh rayuan selama 14 hari berakhir.

“Jika lihat Perkara 36(a)(2) Akta 5, Hakim Mahkamah Pilihan Raya hanya akan mengambil sesuatu keputusan muktamad jika tiada rayuan difailkan dalam tempoh 14 hari.

“Jika notis rayuan difailkan, beliau sepatutnya masih layak berada dalam persidangan Parlimen ini sehingga Mahkamah Persekutuan membuat keputusan,” katanya dalam sidang media di lobi Parlimen, hari ini.

MKINI

.