WARGA JOHOR MAHU SULTAN CAMPUR TANGAN DALAM HAL POLITIK ‘APABILA PERLU’

TIGA perempat daripada penduduk Johor berpendapat Sultan Johor perlu campur tangan dalam hal politik apabila perlu, dengan sokongan tertinggi datangnya daripada kaum Melayu (84.9%), menurut hasil kajian.

Sokongan paling rendah adalah daripada kaum India (53.2%) manakala majoriti kaum Cina (65.1%) juga menyokong idea campur tangan pihak istana dalam politik.

“Sokongan Melayu yang kuat agar Sultan Johor campur tangan dalam politik apabila keadaan memerlukan adalah selaras dengan penerimaan masyarakat terhadap peranan tradisi Sultan sebagai ‘pelindung’ mereka,” kata laporan yang dibuat ISEAS – Institut Yusof Ishak, Singapura.

Laporan itu berkata: “Peranan Sultan Ibrahim Sultan Iskandar datang pada masa sokongan untuk Umno menurun selepas Pilihan Raya Umum 2008 dan 2013.

“Kerajaan yang dipimpin Umno yang agak lemah membuka peluang kepada sembilan sultan ‘menjadi peranan yang lebih jelas dalam kehidupan politik negara’.

Menurutnya, ketokohan Sultan Ibrahim tidak dapat disangkal kerana kelantangannya dalam pelbagai isu nasional.

Umat ​​Islam di Johor juga berpuas hati dengan kepimpinan Sultan dalam perkara agama dengan 34.5% sangat setuju dan 39.9% agak setuju dengan peranannya memelihara Islam.

Laporan itu berkata, keluarga diraja Johor khususnya Sultan Ibrahim dan anaknya, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Idris, sangat kritikal terhadap polarisasi kaum dan agama yang semakin meningkat di negara ini.

Sultan Ibrahim juga meluahkan kebimbangannya terhadap “Arabisasi” Islam yang semakin meningkat dan kebangkitan golongan “konservatif” Muslim di kalangan umat Islam Malaysia.

Oleh itu, kumpulan Melayu seperti Perkasa dan Baju Merah serta pendakwah Islam yang ajarannya “berlawanan dengan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah” diharamkan daripada menganjurkan perhimpunan dan berceramah secara terbuka di Johor.

Sultan Ibrahim juga lantang menegur sistem pendidikan negara, menyokong penghapusan sistem sekolah pelbagai aliran sedia ada kerana ia tidak membantu pencampuran antara etnik.

Ia turut mengkaji pandangan warga Johor mengenai “Bangsa Johor”; pengenalan diri mereka dari segi identiti kebangsaan dan serantau, hubungan etnik dan agama; pendirian mengenai “Satu Sekolah untuk Semua” dan pengenalan sekolah awam dengan medium bahasa Inggeris; dan sikap mereka terhadap keluarga diraja Johor.

Tinjauan ini dijalankan pada Mei dan Jun, dan menyaksikan 2,011 responden ditemuramah melalui telefon.

Responden terdiri daripada rakyat Malaysia berusia 18 tahun ke atas yang tinggal di Johor.

Terdapat 1,104 responden Melayu etnik (55%), 758 responden Cina (38%) dan 149 responden India (7%).

Daripada jumlah itu, 340 daripada mereka berumur di antara 21 hingga 30 tahun; 455 berusia antara 31 hingga 40 tahun; 546 di antara 41 hingga 50 tahun; 409 berusia di antara 51 hingga 60; dan, 261 berusia 61 tahun dan ke atas.

– https://www.themalaysianinsight.com/

.