‘TUNTUT RM295 JUTA GUGUR KES 1MDB’

SHAH ALAM – Pengumpul dana Republikan yang rapat dengan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump dikatakan dalam rundingan meminta sehingga RM295 juta (AS$75 juta) daripada ahli perniagaan Malaysia, Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low.

Memetik laporan The Wall Street Journal (WSJ) kelmarin, ia bagi menghentikan siasatan terhadap kontroversi melibatkan siasatan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Akhbar harian AS itu mendedahkan, maklumat tersebut hasil semakan e-mel Elliot Broidy, pemodal kapitalis yang turut menderma kepada Republikan sejak dulu lagi dan isterinya, Robin Resenzweig, seorang peguam.

“Mesej itu termasuk draf perjanjian antara Rosenzweig dan wakil Jho Low berkaitan terma yang mungkin digunakan dalam perjanjian perniagaan.

“Dalam salah satu draf tersebut, ada cadangan termasuk bayaran AS$75 juta jika Jabatan Kehakiman AS (DOJ) menggugurkan segera siasatannya (terhadap 1MDB),” katanya.

WSJ melaporkan, e-mel itu turut mendedahkan Broidy menyediakan nota percakapan untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum lawatannya ke Washington pada tahun lalu, termasuk mesyuarat dengan Trump dan pegawai rasmi lain.

“Dalam nota percakapan itu, perdana menteri dinasihatkan supaya menyatakan, Malaysia mahu menekankan usahanya bersama AS berdepan dengan Korea Utara, sambil berhujah terhadap usaha AS berhubung 1MDB,” katanya.

Bagaimanapun, e-mel yang dilihat WSJ tidak dapat dipastikan sama ada urusan rundingan itu berjaya atau tidak.

–¬†http://www.sinarharian.com.my

.