TUN M DIGESA TARIK BALIK KENYATAAN HAJI TAK MABRUR

SHAH ALAM – Ahli Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Dr Irmohizam Ibrahim meminta agar bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad menarik semula dan memohon maaf berikutan dakwaan beliau bahawa status para jemaah Haji di bawah tajaan 1MDB adalah tidak mabrur.

Menurutnya, tindakan tersebut perlu dilakukan oleh Mahathir kerana perlihatkan seolah-olah segala kebaikan yang dilakukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak baik di matanya.

“Tuduhan tersebut sangat besar dan perlihatkan segala kebaikan yang dilakukan oleh Datuk Seri Najib, semuanya tidak diterima ALLAH SWT,

“Saya berharap agar Tun Mahathir dapat menarik semula dakwaan tersebut dan memohon maaf kepada jemaah Haji di bawah tajaan Yayasan 1MDB kerana ramai jemaah haji dari parlimen Kuala Selangor yang terguris dengan tuduhan tersebut,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Sebelum ini, Mahathir ada menyebut status ibadah Haji yang ditunaikan melalui tajaan di bawah Program Khas Perdana Menteri, Yayasan 1MDB adalah tidak mabrur.

Tambahnya lagi, beliau kesal dengan sikap bekas PM itu yang dilihat takbur terlampau ekstrem dalam mempertikaikan sesuatu kebaikan.

“Beliau tidak boleh bersikap takbur dengan menentukan status ibadah haji seseorang kerana setiap ibadah hanya mampu ditentukan oleh-NYA sahaja,

“Kelantangan beliau yang melampaui batas mungkin didorong atas sebab-sebab politik,” katanya lagi.

Selain itu, beliau juga mengharapkan agar jasa-jasa Mahathir bersama Umno/ BN sebelum ini dilupakan begitu sahaja kerana insiden seperti ini.

“Kita tidak mahu segala jasa Tun Mahathir sebelum ini akan hanya dilupakan begitu sahaja akibat terlalu takbur dan ekstrem dalam mempertikaikan sesuatu kebaikan yg dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional,” tambahnya lagi.

– Sinar Harian

.