RAMAI yang tidak sabar mendapatkan jawapan apakah kesudahan daripada isu permohonan pendaftaran Pakatan Harapan (Harapan).

Adakah blok pembangkang ini dapat tampil dengan identiti baharu mereka sendiri atau berkongsi satu logo dengan semua parti bawah Pakatan ketika menentang BN pada PRU14 nanti?

Masalahnya bermula dengan pendaftaran komponennya, Bersatu yang mengalami masalah teknikal.

Parti itu mengadakan mesyuarat agung pertama 30 Disember lalu selepas ia lewat dua bulan.

Hingga kini, tanda-tanda pendaftarannya diluluskan dalam masa terdekat nampaknya tidak ada.

Ketua Pengarah Jabatan Pendaftar Pertubuhan (RoS), Surayati Ibrahim berkata, atas mejanya terdapat 430 laporan terhadap Bersatu yang memerlukan penelitian dan siasatan.

Akibat kelewatan itu, Harapan memfailkan tindakan mahkamah yang bagi Surayati, satu langkah yang hanya akan merencatkan proses pendaftarannya.

Bagi RoS, kelewatan itu bukan disengajakan kerana mereka diperuntukkan kuasa menerusi Akta Pertubuhan 1966 untuk meneliti sebarang aduan dan isu melanda Bersatu sebelum membuat keputusan pendaftaran.

Surayati berkata, RoS ada hak untuk mempertahankan tindakan mereka menggunakan akta itu bagi menyiasat semua permohonan, khususnya membabitkan kes Bersatu susulan pelbagai aduan daripada peringkat akar umbi dan bekas ahli partinya.

Masalah Bersatu berbangkit selepas ratusan aduan yang dibuat ahli dan bekas ahlinya yang mahukan penyiasatan menyeluruh sekiranya terdapat salah laku pentadbiran dalam parti berkenaan sepanjang penubuhannya sejak Ogos 2016.

Kelewatan pendaftaran parti politik bukan luar biasa.

Ia bukan sahaja melibatkan Bersatu. Parti Sosialis Malaysia (PSM), yang dilancarkan pada 1998, juga pernah ada masalah dan mengambil masa sehingga 10 tahun untuk diluluskan.

PSM secara rasmi diluluskan pada 19 Ogos 2008. Ia guna logo PKR dalam PRU12 dan dua calonnya menang kerusi Parlimen Sungai Siput adalah Michael Jeyakumar dan Dr Mohd Nasir Hashim di Dun Kota Damansara, Selangor.

Pakatan Rakyat juga pernah gagal didaftarkan kerana tidak memenuhi syarat asas yang menghendaki ada tujuh anggota gabungan.

Semasa pendaftaran, gabungan itu hanya Pas, PKR dan DAP ketika itu.

Penganalisis Politik Universiti Utara Malaysia, Dr Kamarul Zaman Yusuff berkata, tidak dinafikan bahawa Akta Pertubuhan 1966 boleh menjadi sebab kepada kelewatan pendaftaran kerana terdapat pelbagai peruntukan di dalam akta ini yang perlu dipatuhi.

Padanya, RoS perlu mengkaji sebelum membenarkan sesebuah parti politik atau gabungan politik boleh didaftarkan kerana terdapat peruntukan tertentu yang sedikit kabur dan memerlukan pentafsiran daripada pakar undang-undang.

Mengikut Akta Pertubuhan 1966, RoS semestinya menyiasat keseluruhan aduan yang dibuat dan ini mengambil masa yang agak panjang.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Menteri Dalam Negeri menjelaskan RoS telah memulakan siasatan kes ini.

Ahmad Zahid memberitahu siasatan akan mengambil masa kerana memerlukan penelitian dokumen aduan ahli Bersatu.

Bagi Kamrul Zaman, sekiranya Harapan gagal menyelesaikan urusan pendaftaran sebelum PRU14, gabungan pembangkang itu akan berhadapan dengan masalah logo.

Harapan sedikit sebanyak gagal menunjukkan kesepakatan dalam isu pendaftaran ini.

Seksyen 6 (2) Akta Pertubuhan 1966 melarang penggunaan nama yang didaftarkan selagi belum diluluskan.

Ini perlu diberikan perhatian sekiranya tidak mahu masalah lain pula yang timbul.

Tetapi isu penggunaan logo bukan satu masalah besar kepada blok pembangkan ini kerana mereka telah melakukan persiapan sekiranya perkara ini berbangkit lagi.

Kepimpinan pembangkang sendiri telah buat persiapan.

Mereka telah setuju menggunakan satu logo.

Seperti kata Pengerusi Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad, mereka tetap akan menggunakan satu logo sahaja untuk bertanding dalam PRU sekiranya permohonan pendaftaran ini menemui jalan buntu.

Bagi menyelesaikan masalah ini, Kamarul Zaman berpendapat, RoS perlulah menjawab surat rasmi, menjelaskan apakah yang menjadi halangan untuknya meluluskan pendaftaran Bersatu.

Jika ada masalah, Harapan dapat berusaha menyelesaikannya segera untuk membolehkan permohonan diluluskan dan parti itu menggunakan logo sendiri untuk bertanding dalam PRU14.

“Tidak menjawab surat rasmi parti itu dalam masa yang munasabah adalah satu perbuatan yang tidak profesional,” katanya.

– http://www.sinarharian.com.my/

.