SKANDAL TANAH FELDA: POLIS RAKAM KENYATAAN ISA SAMAD

Bekas Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad hari ini tiba di Menara 238 pada jam 10.30 pagi bagi memberi keterangan berhubung kes pemindahan hak milik tanah Felda di Jalan Semarak, Kuala Lumpur yang berjumlah lebih RM200 juta.

Perkara itu disahkan oleh Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Datuk Amar Singh Ishar Singh yang berkata Isa hadir bersama empat pegawainya.

“Saya boleh mengesahkan bahawa Tan Sri isa Samad telah datang jam 10.30 pagi tadi untuk memberi keterangan mengenai kes Felda.

“Beliau datang bersama empat pegawai khas beliau. Kita sedang ambil keterangan beliau. Hari ini, hari Jumaat, kita akan sambung selepas sembahyang Jumaat,” katanya kepada pemberita di bangunan itu, hari ini.

Lebih 30 petugas media mula berkumpul sejak jam 9 pagi di lobi bangunan itu. Bagaimanapun mereka gagal bertembung dengan Isa yang dipercayai menggunakan laluan lain.

Amar berkata pihaknya telah merakam lapan percakapan dan Isa adalah saksi yang kesembilan.

Menurut beliau, Isa disiasat mengikut Seksyen 420 iaitu berkaitan penipuan.

Pada 21 Disember lalu, media melaporkan Felda berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak yang dianggarkan bernilai RM200 juta apabila ia dipercayai bertukar hak milik menerusi transaksi yang diragui sejak 2015.

Pindah milik tanah itu dipercayai berlaku apabila Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) melantik sebuah syarikat tempatan sebagai pemaju utama pada 3 Jun 2014 dan diberikan surat kuasa wakil penuh bagi membangunkannya.

Isa menjadi Pengerusi Felda dari 2011 hingga Januari 2017 dan menjadi Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) mulai 1 Jan 2011 hingga 19 Jun lalu dan Pengerusi FIC sejak ditubuhkan pada 2 Julai 2013 hingga 2017.

– M’kini

.