SITI HASMAH: ‘SOKONGAN KELUARGA PENGUAT SEMANGAT SAYA’

PUTRAJAYA – “Sokongan keluarga menjadikan saya tidak mudah mengalah dan mudah berputus asa, meskipun ada kalanya sukar,” kata Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali.

Mengakui kehidupan sebagai pelajar perubatan ketika itu ada kalanya membuatkan dirinya goyah, isteri kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ini tidak mudah menyerah kalah.

“Apa yang membuatkan saya bangkit ketika itu adalah keluarga dan rakan-rakan. Mereka sentiasa memberikan sokongan, terutamanya ayah saya.

“Mereka sentiasa memberikan dorongan dan semangat yang menaikkan keazaman saya untuk belajar bersungguh-sungguh hingga tamat tempoh pengajian,” katanya.
Beliau berkata demikian pada sesi perbincangan khas bersama NGO dan perseorangan mengenai Agenda Pemerkasaan Wanita di Yayasan Kepimpinan Perdana, hari ini.

Menyingkap kenangan pada tahun 1955, Siti Hasmah antara empat pelajar Melayu yang berjaya menerima Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Ijazah Sarjana Muda Pembedahan di Universiti Malaya, Singapura sekaligus menjadikan beliau sebagai wanita kedua menerima Ijazah Perubatan di Malaya ketika itu.

Berkongsi pengalamannya, Siti Hasmah berkata, segala kepayahan yang dilalui pada masa itu menjadi satu pengalaman berharga untuknya bergelar seorang doktor perubatan meskipun pada awalnya beliau bercita-cita menjadi seorang wartawan.

Pada usianya menjangkau 91 pada tahun ini, Siti Hasmah turut menasihatkan, sesuatu pekerjaan itu perlu dilakukan kerana minat dan rasa ikhlas.

“Lakukan sesuatu pekerjaan itu kerana minat dan rasa ikhlas. Bukan kerana ganjaran semata-mata,” katanya.

– SH

.