SINDIKET PENIPUAN GUNA FACEBOOK, SASAR PENCARUM KWSP

SINDIKET penipuan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menggunakan media sosial untuk mensasarkan pencarum semakin berleluasa, dan mereka menuntut 60% komisyen daripada amaun pengeluaran, lapor The Star hari ini.

Sindiket terbabit “membantu” mengeluarkan wang daripada akaun pencarum lebih awal daripada tempoh layak sepatutnya, dengan menyediakan dokumen palsu membabitkan perumahan, pendidikan, ketidakupayaan dan keperluan kesihatan.

Mereka turut bekerjasama dengan kolej swasta dan pengamal perubatan untuk mendapatkan dokumen yang diperlukan.

“Ramai yang memerlukan wang. Kepada mereka yang memiliki simpanan melebihi RM150,000 dalam akaun KWSP, sila emel butiran diri kepada keluarankwsp@gmail.com.
“Kebebasan kewangan di tangan anda. Mohon dengan kami dan permohonan anda dijamin lulus 100%,” menurut salah satu promosi yang diiklankan di Facebook.

Logo KWSP juga turut digunakan pada laman media sosial terbabit bagi meyakinkan pencarum.

Sindiket terbabit secara terbuka merekrut ejen di Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis dengan menawarkan komisyen yang tinggi, lapor The Star.

Tahun lalu, sebanyak 152 kes direkodkan bagi cubaan menbuat pengeluaran palsu dan ia meningkat kepada 85 kes tahun berikutnya. Setakat bulan Jun tahun ini sebanyak 63 kes dilaporkan.

Pesalah boleh dikenakan tindakan undang-undang kerana membuat pengeluaran secara salah.

– https://www.themalaysianinsight.com

.