SHELL BERI BAYARAN BALIK SELEPAS ‘GANDAKAN’ HARGA PETROL

Shell Malaysia akan membuat bayaran balik kepada pelanggan selepas ia tersilap menjual bahan api pada harga kira-kira dua kali ganda daripada yang ditetapkan oleh kerajaan.

Untuk lebih sejam, Shell menjual RON95 pada RM4.09 seliter dan RON97 pada RM4.65 seliter berbanding harga baru mingguan pada RM2.08 dan RM2.36.

Aduan pertama mengenai harga yang melampau itu muncul di media sosial seawal jam 1.30 pagi tadi dan disertakan dengan resit sebagai bukti.

Shell dalam mesej Facebook pada kira-kira 1 petang tadi mengakui masalah tersebut.

“Kami dapati ada masalah dengan harga yang dipaparkan malam tadi, dan ini telah diperbetulkan dengan segera.

“Malangnya 160 urus-niaga telah dicatatkan sepanjang jam 1 hingga 1.30 pagi pada 18 Mei itu.

“Jika anda telah mengepam minyak di mana-mana stesen kami sepanjang tempoh masa itu, sila semak resit anda, dan bawanya kembali ke stesen di mana anda membuat pembelian untuk mendapatkan semula perbezaan pembayaran itu,” katanya.

Syarikat itu tidak menjelaskan bagaimana kesilapan berkenaan boleh berlaku.

Walau bagaimanapun, berdasarkan harga jualan, adalah dipercayai bahawa Shell, bukannya menambah kenaikan tujuh sen kepada harga lama, tetapi menambah harga baru RM2.08 kepada harga lama RM2.01, menjadikannya RM4.09 seliter.

Begitu juga, dengan petrol RON97 yang dijual RM4.65 seliter yang dipercayai berlaku dengan menambahkan kedua-dua harga lama dan baru bersama.

Berkuat kuasa tengah malam pada 18 Mei, harga RON95 dan RON97 meningkat sebanyak tujuh
sen, kepada RM2.08 dan RM2.36 seliter.

Harga diesel meningkat sebanyak 4 sen kepada RM1.99 seliter.

– M’kini

.