SERANGAN TERHADAP ROBERT KUOK UNTUK RAIH UNDI MELAYU, KATA AKHBAR CINA

AKHBAR berbahasa Cina mengecam serangan oleh pemimpin Umno terhadap hartawan Malaysia, Robert Kuok, dengan dua daripadanya menegaskannya dalam ruangan editorial yang retorik seperti itu hanya bertujuan untuk meraih undi Bumiputera.

Sin Chew Daily dan Kwong Wah Daily semalam berkata, serangan itu, walaupun ditujukan kepada pengundi Melayu, ia akan mendatangkan lebih banyak kemudaratan dan menunjukkan sikap semberono parti pemerintah dalam Barisan Nasional (BN).

Secara keseluruhannya, sebanyak enam akhbar berbahasa Cina menerbitkan ulasan membantah kenyataan terhadap Kuok, yang berpangkalan di Hong Kong.

Timbalan Ketua Eksekutif Daily Sin Chew, Lim Sue Goan berkata dalam ruang editorialnya “Dragging Kuok Through the Mud”, yang “semua tuduhan baru ini mungkin dapat mengukuhkan undi luar bandar, tetapi ia juga merupakan pedang bermata dua kerana ia akan menjejaskan kerja keras BN dalam memenangi undi Cina kerana Kuok sangat dihormati dalam komuniti Cina”.

“Sama ada ini akan membantu Umno mendapat lebih banyak undi Melayu juga boleh dipersoalkan kerana undi Melayu sudah berpecah. Kuok adalah seorang usahawan bertaraf dunia (dan) memainkan isu ini bukan sahaja memberi kesan negatif terhadap pelaburan ke negara ini, kredibiliti kerajaan dalam memerangi berita palsu.”

Lim berkata episod itu juga mendedahkan konflik dalaman BN dan memperlihatkan rasa tidak yakin beberapa pemimpin tertentu yang kini memakan diri.

Para pemimpin MCA segera mempertahankan Kuok daripada serangan oleh Umno. Presiden parti Liow Tiong Lai berkata beliau mahu Perdana Menteri Najib Razak menghentikan serangan ke atas Kuok, manakala setiausaha partinya Ong Ka Chuan berkata serangan itu boleh mengeruhkan hubungan antara kaum.

Para pemimpin Umno yang mengecam Kuok yang kini berusia 94 tahun itu adalah Tajuddin Abdul Rahman dan Mohamed Nazri Aziz, kedua-duanya merupakan menteri Kabinet.

Tajuddin berkata Kuok lupa asal usulnya, sementara Nazri memanggil hartawan itu sebagai “pondan” dan mencabar beliau kembali ke Malaysia untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Serangan mereka susulan artikel yang disiarkan di laman sesawang Malaysia Today oleh penulis blog Raja Petra Kamarudin yang mengatakan Kuok membiayai parti pembangkang DAP dan cuba menjatuhkan Najib dalam pilihan raya akan datang untuk menubuhkan sebuah kerajaan yang dipimpin oleh kaum Cina.

Najib turut menyerang Kuok, dengan mengatakan lelaki paling kaya negara itu, yang dikenali sebagai “Raja Gula”, tidak akan berjaya jika tidak kerana dasar kerajaan.

Kuok menafikan dakwaan itu dan menyatakan penghargaannya terhadap peluang yang diberikan kepadanya, satu kenyataan yang disambut baik oleh pejabat Najib.

Kuok juga berkata beliau sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Raja Petra.

Sementara itu, Nanyang Siang Pau menerbitkan surat terbuka daripada ahli perniagaan terkenal Lee Kim Yew, yang menegur Nazri dengan mengatakan “anda adalah seorang menteri tetapi anda tidak bercakap seperti seorang menteri, bukan seperti YB, tetapi biadab, sangat biadab!”

“Sebagai menteri, gaji anda dibayar dengan cukai rakyat, termasuk cukai syarikat yang dibayar oleh Kuok, membolehkan gaya hidup anda yang selesa dan bebas membelanjakan dana awam.

“Apabila mandat lima tahun anda berakhir, anda dan parti anda akan dinilai. Anda mungkin berkuasa terlalu lama dan lupa yang rakyat perlu didahulukan, memikirkan negara dan parti adalah satu dan sama.”

Lee juga berkata: “Kuok dipandang tinggi oleh kita semua dan kami sangat menghormatinya, bahasa kasar anda telah menghinanya dan merosakkan negara!

“Kami tidak meminta maaf daripada anda, tetapi kami mahu anda memohon maaf kepada negara ini, kerana gaji anda datang daripada orang ramai, apa yang anda belanjakan adalah wang negara, dan anda mewakili negara.”

– https://www.themalaysianinsight.com/

.