SELEPAS NAJIB-ZAHID, NAZRI PULA LAWAT ANWAR

SELEPAS Perdana Menteri Najib Razak dan Timbalannya Ahmad Zahid Hamidi, giliran seorang lagi menteri Kabinet melawat Ketua Umum Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim di hospital.

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Mohamed Nazri Aziz melawat Anwar di Hospital Kuala Lumpur (HKL) Khamis lalu diiringi Naib Presiden PKR Shamsul Iskandar Md Akin.

“Nazri melawat Anwar di HKL 23 November lalu pada pukul 12.45 tengah hari.   

“Saya iringi beliau. Pertemuan berjalan dengan baik selama 45 minit,” kata ahli Parlimen Bukit Katil itu kepada The Malaysian Insight.

Nazri mengesahkan lawatannya terhadap Anwar yang baru menjalani pembedahan di bahu kanan di HKL.

“Pertemuan sangat mesra. Kami sahabat lama,” kata Nazri kepada The Malaysian Insight.

Sebelum ini Najib membuat kejutan apabila datang bersama isterinya Rosmah Mansor untuk melawat Anwar di HKL.

Gambar lawatan itu turut dikongsikan Najib melalui akaun Twitter rasminya @najibrazak.

Sehari selepas lawatan Najib, timbalannya Zahid dan isterinya Hamidah Khamispula menjenguk Anwar di hospital.

Ketika Anwar masih bersama Umno, Najib, Zahid dan Nazri bersama-samanya dalam satu pasukan yang dikenali sebagai “Team Wawasan” di bawah pimpinan Dr Mahathir Mohamad.

Anwar selamat menjalani pembedahan pada 12 November berikutan kecederaan semakin teruk akibat kemalangan September lalu yang melibatkan kenderaan Jabatan Penjara.

Mengulas tentang lawatan Nazri, peguam kepada Anwar, Yusmadi Yusoff berkata, perkembangan ini membuktikan sudah sampai masanya ketua umum PKR itu dibebaskan dengan segera.

“Perkembangan lawatan lawatan tersebut perlu dilihat sebagai mempunyai makna perundangan bahawa Anwar ialah aset yang menyatu padukan negara dan dihormati dan sewajarnya dibebaskan secepat mungkin.

“Pihak-pihak berkaitan seperti jawatankuasa penasihat pengampunan boleh menasihati Yang Dipertuan Agong untuk mengambil rujukan mengenai perkembangan yang sihat ini agar memberikan titah pembebasan Anwar dengan secepat mungkin,” kata Yusmadi yang juga setiausaha politik kepada Ketua Pembangkang Dr Wan Azizah Wan Ismail kepada The Malaysian Insight.

Katanya, selain itu hak Anwar untuk mendapatkan rawatan mengikut pilihannya sendiri juga perlu diberi.

Bekas ahli Parlimen Balik Pulau itu berkata, Anwar mengucapkan terima kasih kepada Nazri yang merupakan sahabat lamanya kerana datang melawat.

“Anwar sangat gembira dengan kedatangan Nazri,” katanya.  

Anwar kini menjalani hukuman penjara sejak Februari 2015 selepas disabitkan bersalah meliwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.

– https://www.themalaysianinsight.com

.