SEKARANG, NAJIB SAMBUT BAIK PENGHARGAAN ROBERT KUOK

PERDANA Menteri Najib Razak menyambut baik kenyataan jutawan Robert Kuok bahawa beliau menghargai setiap peluang yang telah diberi kepadanya.

Setiausaha akhbar Najib, Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad berkata Perdana Menteri turut mengambil perhatian terhadap penghargaan Kuok kepada para pemimpin Malaysia yang terkandung dalam kenyataan yang dikeluarkan pejabat jutawan itu semalam.

Dalam kenyataan tersebut, Kuok juga mengiktiraf sumbangan semua rakyat Malaysia dalam pembangunan negara.

“Kenyataan Robert Kuok tersebut adalah sejajar dengan kenyataan Perdana Menteri minggu lepas bahawa walaupun rajin, berdisiplin dan tekun, bantuan kerajaan tetap menjadi ‘anak kunci’ yang membuka peluang kepada kejayaan tersebut.

“Perdana Menteri menyatakan dasar-dasar kerajaan merupakan kunci yang telah membuka peluang di dalam bidang pendidikan, perniagaan dan pekerjaan yang akan membolehkan individu mencapai kejayaan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Najib berkata Kuok tidak mungkin akan jadi kaya tanpa bantuan kerajaan Malaysia.

Tengku Sariffuddin berkata, kejayaan Kuok telah menjadi inspirasi kepada golongan usahawan untuk berjaya.

Kenyataan Najib hari ini susulan serangan berterusan dari pemimpin Umno, termasuk Najib sendiri, berikutan tuduhan blogger Raja Petra Kamarudin iaitu Kuok membiaya DAP secara rahsia.

Kuok menafikan beliau membiaya DAP untuk mengguling kerajaan, seperti yang didakwa Raja Petra. Pejabat Kuok dalam satu kenyataan berkata beliau berhak untuk mengambil tindakan udang-undang terhadap bolgger itu.

Pemimpin Umno, Tajuddin Abdul Rahman dikatakan memberitahu Kuok supaya “tidak lupa daratan”, manakala Najib pula berkata Kuok tidak mungkin mengumpul harta kekayaannya tanpa bantuan kerajaan Malaysia.

Kenyataan paling kasar dikeluarkan Menteri Kebudayaan dan Pelancongan Nazri Aziz yang menggelarkan Kuok sebagai “pondan” dan mencabarnya supaya kembali ke Malaysia untuk bertanding Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Pengerusi biro keharmonian agama MCA Ti Lian Ker menyelar Nazri dengan berkata serangan seperti itu bukan budaya Malaysia dan Kuok adalah ahli perniagaan berjaya yang telah memberi banyak manfaat kepada rakyat Malaysia secara umum.

Kuok dalam satu kenyataan semalam berkata Raja Petra telah membuat tuduhan tidak berasas dalam tiga artikel yang diterbitkan antara 21 dan 23 Februari, dan mempertimbang untuk menyaman Raja Petra dan blognya, Malaysia Today.

Kuok kaya menerusi perniagaan import gula ke Malaysia dan mengubah perniagaan itu menjadi sebuah empayar yang berpangkalan di Hong Kong merangkumi komoditi dan hotel.

– https://www.themalaysianinsight.com

.