SAMM LAPOR SPRM ISU TANAH IJOK

PENGASAS Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin hari ini menyerahkan dokumen kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan penyelewengan melibatkan penjualan tanah di mukim Ijok, Kuala Selangor.

Badrul Hisham atau lebih dikenali sebagai Chegubard berkata dokumen setebal 15 muka surat itu terdiri daripada surat perjanjian, surat penyelesaian kes luar mahkamah dan dokumen penjualan tanah.

Dalam laporan kepada SPRM itu, Badrul Hisham turut menamakan beberapa individu dipercayai mempunyai kaitan dengan isu tersebut.

Turut diserahkan dokumen penyelesaian luar mahkamah yang didaftarkan sebagai rekod mahkamah yang menyatakan lantikan firma guaman dan nama antara pemiliknya, katanya kepada pemberita di Kompleks SPRM Selangor di Seksyen 16, di Shah Alam.

Sebelum ini, pampasan tunai RM180,000 seorang dan sebuah rumah bernilai RM250,000, melibatkan nilai keseluruhan RM421.4 juta diumumkan bagi 980 peneroka terbabit.

Susulan itu pelbagai pihak tampil menuntut penjelasan termasuk Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN) Selangor Datuk Dr Mohamed Satim Diman yang mempersoalkan tindakan kerajaan negeri menyerahkan kembali tanah tersebut kepada dua syarikat yang kemudian menjualnya kepada pihak ketiga mengikut harga pasaran berjumlah RM1.18 bilion sedangkan pampasan diterima peneroka mengikut harga lama.

Pengarah Komunikasi Strategik BN Abdul Rahman Dahlan sebelum ini turut mempersoalkan kewajaran menyerahkan tanah kepada dua syarikat tersebut pada 2016 tanpa menunggu kes berkenaan dibicarakan di Mahkamah Persekutuan.

Ini memandangkan keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan pada 2013 dan 2014 memihak kepada kerajaan negeri dalam kes mengambil alih semula tanah daripada dua syarikat berkenaan.

– Bernama

.