SALAM ..ORANG FELDA

Beberapa hari yang lalu, saya menghabiskan masa dalam tanah rancangan Felda Tersang di Raub. Saya mau merasai denyut kehidupan warga felda dengan perspektif baru yang saya ada. Iaitu dengan maklumat mengenai FGV, pelaburan felda dalam pelbagai hartanah, pembelian bangunan, pembelian perniagaan dan paling akhir, pembelian Eagle High Plantations pada harga RM2.3 billon.
Maknanya, Felda menjalankan urusan nya, dengan tidak mendengar keluhan dan rintihan peneroka dalam tanah rancangan. yang jumlah nya 300 lebih. yang ada 112,635 peneroka. yang ada 1.5 juta warga Felda.
Ertinya, tahap kepedulian Felda dan orang2 dibelakang Felda keatas masaalah yag dihadapi oleh orang felda adalah pada tahap minima, namun orang Felda mahu lagi menyokong pemerintah?

Serupa juga seperti saya terang dan nyatakan kepada pengundi Cina jangan tentang kerajaan kerana sebab2 yang tidak betul; demikianlah juga, warga felda jangan sokong kerajaan kerana sebab2 yang tidak betul.
Jangan kita lawan atas dasar perkauman melampau. Kita mesti mendidik diri kita semua untuk menolak kerajaan for the right reasons, kata orang putih.
Yakni, orang cina jangan semata mata menolak kerajaan UMNO kerana ianya Melayu . mereka mesti tidak sokong kerajaan kerana ia tidak adil, kerana pemimpin nya memusnahkan kepercayaan yang kita beri, kerana kerajaan dan pemimpin menyalah guna kuasa menggunakan nya untuk mengayakan diri, menyekat proses pengadilan.
Jangan sokong kerajaan kerana kita beri dia kebebasan, dia mahu memerintah secara absolute tanpa batasan lalu dia menindas rakyat, menekan rakyat, membuli rakyat. Jangan sokong kerajaan yang rasuah dan merompak kekayaan negara. Jangan sokong kerajaan kleptocracy.

Ini sebab2 sejagat yang disertai semua rakyat. Jangan tidak sokong kerana sebab nya ia kerajaan Melayu.
Demikian juga, orang felda yang rata2 melayu, jangan sokong atas sebab2 yang salah iaitu hanya kerana Najib dan UMNO itu melayu, agama Islam, maka kita lupakan soal kepercayaan yang dimusnahkan, kuasa yang dia salah guna, kekebasan untuk melakukan penindasan, picit dan ugut rakyat.

Kita mesti tolak kerana kerajaan incompetent, rasuah, salah guna kuasa, memusnahkan kepercayaan, bertindak diluar ruang kebebasan yang kita beri. Kita beri kebebasan kepada PM negara ini untuk mengurus negara mengikut prinsip2 demokrasi, perintah ikut undang2 bukan memerintah ikut sedap mata dan hati.
Adakah kegelisahan2 ini juga merupakan perkara2 yang di runsingkan oleh orang Felda?
Orang Felda nampaknya, kurang peduli mengenai dunia luar felda kecuali kepentingan terdekat mereka.

Adakah perkara2 ini terkesan dalam pemikiran orang Felda?

Sebab, pada pandangan umum, nampak seolah olah, orang Felda tidak peduli apa yang berlaku didunia luar rancangan felda. Keadaan mereka selesa dan keselesaan tersebut menyebabkan mereka tidak identify dengan keresahan rakyat diluar felda.
Jika orang felda tidak peduli akan hal orang diluar felda, soalan yang mungkin timbul ialah, mengapa orang luar felda mahu peduli mengenai kesusahan felda yang sedikit itu?

Apakah usaha2 yang djalankan oleh orang2 seperti Mazlan Aliman , Rafizi Ramli dan ramai lagi tidak memberi kesan keatas perasaan dan sikap orang Felda? Felda it diancam oleh pemerintahan Kleptocracy, warga felda masih mahu berdiam diri?
Kesusahan orang Felda nampak nya berkisar pada masaalah pentadbiran sahaja bukan nya masaalah yang fundamental. Kesusahan felda ialah pertikaian mengenai kadar perahan, elaun sara hidup yang tidak cukup, penyata kewangan yang tidak diberikan, pembayaran kepada peneroka yang tidak terjelas dalam bulan semasa, beban hutang yang ditanggung. Itu sahaja.

Seolah olah kalau semua ini selesai- salah laku penyelewenagan, kecuaian tanggungjawab oleh felda boleh dilupakan. Mentaliti orang Felda sama seperti sebahagian mentality orang Melayu yang bersedia memaafkan Najib, jika Najib terus memberi BR1M, jika Najib terus menunjukkan boleh menyediakan projek mega berbilion Ringgit.

Soal barah dalaman seperti rasuah, tidak jujur pada amanah yang diberi, salah guna kuasa, menganjingkan kepercayaan yang diberi dan mencabul kebebasan yang kita serah,kepada pemimpin, tidak mendapat kepedulian yang sepatutnya.
Jika kita tidak berjaya mengeluarkan orang felda daripada keselesaan ini, maka sampai bila kita tidak boleh harapakan orang felda untuk membantu kita menang. Itulah sebabnya, dalam setiap pilihanraya umum, undi felda menyumbang kepada banyak kerusi parlimen kepada UMNO.

Atau pada tanggapan mereka, skendel2 ini semua ciptaan pembangkang dan orang yang anti Najib. Bahkan, pengurus Felda Tersang mengatakan bahawa masaalah yang dihadapi oleh peneroka felda tersang ialah kerana parlimen raub sudah ditakloki oleh DAP. Maka, jika DAP yang mengepalai pemerintahan di Malaysia, musibah yang dialami oleh peneroka felda akan merebak keseluruh tanah air.
Kita hanya perlu berhenti sejenak dan memikir apa musibah nya? Harga buah sawit, masaalah penyata pendapatan dan kos? Masaalah pembayaran yang dilewatkan? Kadar perahan? Elaun sara hidup yang tidak cukup? Masalah jenerasi ke2?

Semua masaalah ini tdak ada kaitan dengan DAP atau parti pembangkang. Semua masaalah ini ada kaitan dengan pemerintah masa ini iaitu UMNO. Musibah yang melanda semua orang termasuk peneroka, adalah hasil perbuatan kerajaan Najib Tun Razak.
masaalah nya, orang Felda gagal melihat, bahawa semua kita berdepan dengan masaalah yang sama iaitu diperintah oleh rejim kleptocracy. Dunia orang Felda akan hancur berkecai jika kita tidak sama2 membetulkan keadaan. Tidak lama lagi, akan tidak ada masa depan untuk anak2 dan cucu peneroka felda.
Bukan sahaja perjuangan orang Felda perjuangan kita juga, perjuangan orang umum adalah untuk kepentingan orang felda menyertainya.

– http://sakmongkol.blogspot.com/

.