ROBERT KUOK: NAJIB LEBIH PERCAYA PADA RAJA PETRA DARI TUN ISMAIL

KOMEN:
ROBERT KUOK TAK PERCAYA NAJIB

Suatu alamat yang amat buruk bagi negara ini apabila seorang ahli perniagaan China yang berjaya menjadi billioair dengan menyokong kepimpinan UMNO sekian lama,tiba -tiba telah beraleh menyokong pembankang. Artinya beliau tidak percaya kepada Perdana Menteri Najib boleh terus menguruskan negara ini kearah yang selamat kerana sebagai ahli perniagaan yang teruji beliau dapat menilainya dan hilang keyakinan.

NAJIB PERCAYA PADA RAJA…….
Saya tidak tahu kenapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib merasa perlu untuk  turut mengapikan sentimen dan emosi Melayu terhadap orang terkaya di Malaysia Tan Sri Robert Kuok berasaskan kepada maklumat seorang yang diketahui umum tidak mempuyai kredebiliti tanpa merujukan peranan Kuok  dalam sejarah negara terutamanya dalam usaha mengadakan hubungan dengan Republik Rakyat China  dan juga dalam masa peristiwa 13 Mei.

Najib nampaknya percaya kepada dakwaan Raja Petra Kamaruddin bahawa Kuok mempunyai agenda untuk menggantikan pemerintahan kerajaan sedia ada dengan DAP bagi membolehkan kaum Cina menjadi pemerintah di negara ini.
Jika Najib lebih berhati-hati dan merujuk kepada buku The RELUCTANT POLITICIAN Tun Dr. Ismail and His Time( Muka 6,49,171,172,189,194,217 ,226) maka  mungkin Najib tidak bagitu mudah membuat anggapan buruk terhadap Robert Kuok yang menghakiskan kehormatan terhadap dirinya sendiri.
Tidaklah perlu bagi beliau mengungkit kejayaan Robert Kuok sebab pertolongan  kerajaan. Ada orang Cina lain yang kaya dengan mudah yang menjadi pertanyaan rakyat yang belum dijelaskan.
Robert Kuok adalah rakan   rapat Allahyarham  Timbalan Perdana Menteri Tun Dr. Ismail dan keluarganya malah beliaulah yang menjadikan Tun Ismail sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Malayan Sugar Refinery  dan memilihnya  menganggotai Lembaga Pengarah Guthrie Corporation setelah  beliau meletakkan jawatan kerana sebab-sebab kesihatan pada 1967.
Kuok  adalah sahabat karib dan rakan kepercayaan Tun Ismail yang diajaknya  berunding dalam masalah nasional terutama dalam soal hubungan antara kaum dan  keselamatan negara sehingga  Kuok menganggap Tun Ismail sebagai “The most non-racial,non racist Malay I have met in My life”(PG 263).
Malah untuk membuat ucapannya yang sangat penting dalam masa kegentingan rusuhan 13 Mei  Tun Ismail  telah memanggil Kuok supaya terbang dari Singapore untuk menyemak ucapannya dengan pantas untuk disampaikan  menerusi telivisyen setelah Tunku gagal untuk menenangkan rakyat.
Kuok telah meminda beberapa bahagian dengan persetujuan  Tun Ismail.(Muka 192).Inilah ucapan yang sangat berkesan  yang mengembalikan keyakinan rakyat kepada negara ini apabila Tun Ismail mengistiharkan “Democracy is dead in this Country” tetapi beliau kemudian memberitahu para wartawan” A Poweful govemrment is  one that is not afraid to practise democracy”
Kuok juga yang  mengatur persediaan lawatan rombongan Malaysia bagi mengadakan perbincangan awal untuk mengadakan hubungan Malaysia  China diatas  tiga isu besar sebelum lawatan Perdana Meneri  iaitu mengenai sokongan Parti Komunis China kepada Parti Komunis Malaya, kedudukan orang  Cina yang berasal dari China dan juga mengenai perjanjian pertahanan Malaysia dengan Britain
Mungkin dalam keadaan cemas, lemas  dan panik menghadapi pilihanraya, Najib begitu mudah percaya kepada apa juga maklumat yang diberikan kepadanya tanpa menimbangkan samaada maklumat itu fake.

Ini adalah oleh kerana beliau percaya semua maklumat dari penyokong UMNO dan kerajaan adalah benar belaka terutamanya yang datang dari Raja Petra.

– http://zamkata.blogspot.my/

.