ROBERT KUOK JANGAN JADI KACANG LUPAKAN KULIT’

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman memberi amaran kepada Tan Sri Robert Kuok supaya tidak bertindak seperti ‘kacang lupakan kulit’.

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan bahawa individu terkaya di Malaysia itu mempunyai agenda untuk menggantikan pemerintahan sedia ada dengan DAP.

Tajuddin berkata, Kuok perlu sedar kekayaan dimilikinya ketika ini adalah hasil daripada dasar dan pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN) dan bukannya DAP.

“Ini masalah bila dah kaya, lupa daratan. Sedangkan dia kaya hasil daripada dasar kerajaan BN.Dia bukan jadi kaya raya hasil dasar-dasar pemerintahan DAP.

“Ini dia kena ingat, jangan macam kacang lupakan kulit, jangan tidak sedarkan diri. Kita bagi amaran pada dia, jika betullah perkara itu (dakwaan),” katanya seperti dilapor Utusan Online.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan Program Jom Bertani Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Manik di Pejabat Pertanian Chenderong Balai di Pasri Salak semalam.

Utusan Malaysia semalam melaporkan Kuok didakwa mempunyai agenda untuk menggantikan pentadbiran kerajaan sedia ada dengan kerajaan DAP bagi memboleh­kan kaum Cina menjadi pemerintah di negara ini.

Penulis blog, Raja Petra Kamarudin mendakwa bagi merealisasikan impian tersebut, Kuok dikatakan amat menginginkan gelombang perubahan dalam kalangan orang Melayu.

Dakwa beliau lagi, apabila Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilancarkan pada 1970, Kuok dikatakan secara terbuka menyatakan pendiriannya iaitu tidak menyukai langkah tersebut kepada pemimpin Umno seperti yang dilaporkan akhbar berbahasa Inggeris di Singapura, The Straits Times pada 4 Disember 2017.

– https://www.malaysiakini.com

.