RAFIZI JANGKA NAJIB KINI ‘HABIS MODAL’

Rafizi Ramli menjangkakan Datuk Seri Najib Razak mungkin akan membubarkan parlimen tidak lama lagi bagi membolehkan pilihan raya umum dijalankan selewat-lewatnya Julai ini.

Menurutnya, perdana menteri sudah “kehabisan modal” ekoran usul bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 dibentangkan di Dewan Rakyat pagi tadi.

Kata naib presiden PKR itu, Najib dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berharap usul berkenaan memecah-belahkan pembangkang, namun ia meleset.

Sebaliknya, kata Rafizi gabungan pembangkang berjaya mencapai persefahaman mengenai cara terbaik menanganinya.

“Lebih lama drama ini dimainkan di khalayak Melayu, PAS dan Umno akan hilang lebih banyak undi daripada pengundi atas pagar, dan semakin ramai sedar ini cuma mainan politik berbanding usaha ikhlas mereka,” katanya kepada media di parlimen hari ini.

Menurut Rafizi, Najib juga sedar apabila usul itu dibentangkan, ia tidak menggembirakan banyak pihak termasuk parti komponen BN.

Katanya wakil rakyat terbabit perlu menjelaskan apa yang berlaku di Dewan Rakyat hari ini kepada pengundi mereka.

Sebab itu, katanya, beliau menjangkakan perdana menteri tidak bercadang melakukan ‘sandiwara’ lain pada sidang parlimen akan datang.

“Jadi pilihan raya umum akan berlangsung sebelum sidang Jun ini. Kita boleh menjangkakan pilihan raya awal,” katanya.

Mengikut jadual sidang parlimen akan bermula sekali lagi pada 24 Julai.

Kata Rafizi, Najib juga berusaha supaya pada pilihan raya umum akan datang, berlaku pertandingan tiga penjuru membabitkan BN, PAS dan Pakatan Harapan.

Justeru, katanya, pembangkang akan menjelaskan kepada pengundi bahawa usul meminda Akta 355 itu adalah mainan politik BN.

MKINI