PKR TIDAK AKAN KONGSI KERUSI PRU14, WALAUPUN DI TEMPAT MEREKA TEWAS

PKR membayangkan niatnya untuk mengekalkan semua kerusinya, tindakan yang dianggap petanda buruk kepada Pakatan Harapan dan Bersatu.

“Kami tidak akan serahkan mana-mana kerusi kepada sesiapa, walaupun di tempat yang kami kalah. Kami tak boleh berikan kepada sesiapa,” kata Setiauasaha Agung PKR Saifuddin Nasution semasa kongres parti itu di Shah Alam hari ini.

Saifuddin berkata yang PKR tidak akan menyerahkan 30 kerusi Parlimen yang ditandingini sewaktu PRU 13.

“Mana-mana tempat yang kita menang kita tak boleh beri kepada sesiapa. 30 kawasan Parlimen yang kita menang tidak boleh diberi kepada sesiapa.
“Malah kawasan yang kita kalah pilihan raya lepas, kita akan berjuang untuknya juga,” katanya dalam ucapan di Kongres PKR di Shah Alam hari ini.

Semasa PRU13 lepas, PKR bertanding di 99 kerusi Parlimen dan menang 30 berbanding rakan pakatan ketika itu PAS yang menang di 21 kerusi selepas bertanding di 73 kerusi. DAP pula menang 38 kerusi di 51 kerusi yang ditandingini.

Saifuddin juga berkata yang dia akan mencadangkan kepada pemimpin PKR supaya semua calon mereka mengisytiharkan aset sebelum menyertai parti.

“Kerana itu saya mahu mencadangkan supaya semua calon diperlukan untuk mengisytiharkan aset mereka, kerana satu-satunya perkara yang membezakan kita dengan parti lain ialah kita mempunyai pegangan moral yang lebih tinggi,” katanya.

Dia menambah yang dia tidak teragak-agak mengisytiharkan asetnya sekiranya dia bertanding dalam pilihan raya.

“Sekiranya jadi kenyataan, saya akan isytiharkan semuanya, kereta saya, telefon saya, rumah, semuanya. Saya akan beritahu semua perkara,” katanya.

Ini susulan kes terbaru apabila Ketua Pemuda PKR Ampang Adam Rosly diminta mengisytiharkan asetnya selepas disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Naib Presiden PKR Rafizi Ramli mendesak Adam mengisytiharkan asetnya seleas SPRM mula menyiasatnya bulan lepas.

Adam dipersoalkan pemimpin Baju Merah Jamal Yunos tentang bagaimana dia mampu memiliki rumah mewah banglow di Ampang pada usia muda.

Adam mendakwa yang dia mengumpul kekayaannya melalui perniagaan dan harta warisan keluarga.

Dia sudah didakwa di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram.

– tps://www.themalaysianinsight.com

.