PKR, AMANAH BERI BERSATU EMPAT KERUSI P PINANG

Pakatan Harapan (HARAPAN) kemungkinan besar akan mengumumkan pembahagian kerusi Pulau Pinang untuk pilihan raya umum akan datang pada suatu majlis menyambut ulang tahun ke 10 pentadbiran pakatan pembangkang di negeri itu yang bakal diadakan malam ini di Padang Kota Lama.

Pengumuman itu dijangka dibuat Pengerusi HARAPAN Pulau Pinang Lim Guan Eng pada majlis yang bermula pada jam 8 malam ini.

Selain Lim, Pengerusi HARAPAN Tun Dr Mahathir Mohamad dan Presiden HARAPAN Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail akan hadir majlis itu.

Dilaporkan bulan lalu rundingan kerusi di negeri itu menemui jalan buntu dan terpaksa dirujuk kepada Majlis Presiden HARAPAN.

Tidak ada kerusi tambahan buat DAP yang akan bertanding 19 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenangi pada 2013.

Menurut sumber, BERSATU akan bertanding di kawasan Melayu di Penaga, Bertam, Permatang Berangan di bahagian seberang negeri itu dan DUN Teluk Bahang di bahagian pulau.

Pada PRU13, PKR bertanding di Teluk Bahang, manakala Penaga dan Permatang Berangan ditandingi PAS. Umno menang ketiga-tiga kerusi pada pilihan raya 2013 itu.

Meskipun AMANAH meminta untuk bertanding di Penaga dan Permatang Berangan, kini ia menyerahkan kerusi tersebut kepada BERSATU.

Umno sekarang memegang 10 kerusi di DUN Pulau Pinang, satu kerusi kurang daripada keputusan PRU12 pada 2008.

PKR yang menang 10 daripada 16 kerusi yang ditandingi pada PRU13 menyatakan ia bersedia berkongsi 2 kerusi mereka dengan sekutu baru AMANAH dan BERSATU.

PKR akan bertanding di kerusi DUN Teluk Air Tawar, Pinang Tunggal, Seberang Jaya, Penanti, Machang Bubok, Bukit Tengah, Bukit Tambun, Sungai Bakap da Sungai Acheh di bahagian seberang negeri itu dan kerusi DUN Kebun Bunga, Batu Uban, Pantai Jerjak, Batu Maung dan Pulau Betong di bahagian pulau.

AMANAH pula dapat bertanding di kerusi DUN Sungai Dua, Permatang Pasir dan Bayan Lepas yang ditandingi PAS pada pilihan raya umum lalu.

PAS hanya berjaya memenangi DUN Permatang Pasir pada pilihan raya umum 2008 dan 2013 daripada sejumlah 5 kerusi yang ditandingi mereka.

–¬†https://www.malaysiakini.com

.