PAS JANGAN PUTAR BELIT ISU ANAK INDIRA GANDHI, KATA EXCO AGAMA PKR

PAS tidak wajar memutarbelitkan isu agama bagi tujuan politik, kata Wan Ji Wan Hussin, mengulas sikap pemimpin parti Islam itu terhadap isu yang berbangkit dalam kes hak penjagaan anak Indira Gandhi.

Menurut Wan Ji, PAS perlu konsisten dalam isu itu kerana keputusan kes itu sama dengan enakmen syariah Terengganu yang diluluskan semasa ia memerintah negeri itu.

“Semasa PAS memerintah Terengganu, PAS telah meluluskan enekmen syariah bahawa kanak-kanak yang belum sampai umur 18 tahun, keislaman itu dianggap sah apabila mendapat persetujuan ibu dan bapa terlebih dahulu,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Seksyen 101 Keupayaan Untuk Memeluk agama Islam dalam Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal agama Islam (Terengganu) menetapkan seseorang yang tidak beragama Islam boleh memeluk agama Islam jika dia sempurna akal dan –

(a) sudah mencapai umur lapan belas tahun; atau

(b) jika dia belum mencapai umur lapan belas tahun, ibu dan bapa atau penjaganya mengizinkan pemelukan agama Islam olehnya.

Wan Ji Wan Hussin meminta pemimpin PAS jangan 'berlidah biawak' ketika membicarakan isu Islam di Malaysia. – Gambar fail The Malaysian Insight, 20 Februari, 2018.
Wan Ji Wan Hussin meminta pemimpin PAS jangan ‘berlidah biawak’ ketika membicarakan isu Islam di Malaysia. – Gambar fail The Malaysian Insight, 20 Februari, 2018.

Wan Ji yang juga Exco Agama Pemuda PKR meminta pemimpin PAS seperti Naib Presidennya Idris Ahmad agar konsisten dalam pendirian mereka daripada asyik menyalahkan Pakatan Harapan (PH) dalam isu ini.

“Justeru, Ustaz Idris Ahmad sebagai pemimpin PAS tidak wajar ‘berlidah biawak’ ketika membicarakan isu Islam di Malaysia. PAS perlu konsisten dengan pandangan agamanya, bukan berputar belit demi kekuasaan,” kata beliau.

Idris dilaporkan menyalahkan PH berikutan kelulusan Akta 164 yang didakwanya telah menyebabkan polemik dalam masyarakat khususnya berhubung kes penukaran agama satu pihak membabitkan Indira Gandhi dan bekas suaminya, Mohd Ridhuan Abdullah.

Idris berkata segalanya berpunca daripada keputusan mahkamah selepas akta itu diluluskan di Parlimen, meskipun anggota Parlimen PAS cuba menghalang dengan undi belah bahagi.

“Manakala di pihak PH, mereka bergembira akan keputusan ini. Bahkan mereka sanggup bekerjasama dengan Umno BN meluluskan akta ini dengan prejudis terhadap Islam, walaupun saban hari PAS yang difitnah mahu masuk Umno,” katanya dilaporkan portal Malaysiakini hari ini.

– https://www.themalaysianinsight.com/

.