PAS AMBIL ALIH SELANGOR?

BAHANG PRU14 kini semakin kian terasa apabila hampir setiap parti politik mula tampil dengan tawaran manifesto masing-masing bagi menarik sokongan rakyat kepada mereka.

Namun begitu, senario pada PRU14 kali ini dilihat sedikit berbeza berikutan kewujudan beberapa parti baharu seperti Bersatu dan Amanah yang pastinya akan membawa kelainan dalam landskap politik tanah air.

Di samping itu, tindakan Pas memutuskan tahaluf siyasi atau kerjasama politik dengan PKR serta memilih untuk bergerak bersendirian juga pastinya bakal menjadi perhatian seluruh masyarakat yang ingin melihat kemampuan parti Islam itu tanpa sokongan daripada Pakatan Harapan (Harapan).

Berikutan daripada perkembangan itu, setiap parti politik yang bertanding pastinya tidak dapat mengelak pertembungan tiga penjuru atau lebih dalam PRU14 nanti.

Bagi Selangor pula, situasi politik di sini dilihat agak berbeza berbanding negeri-negeri lain berikutan daripada kepimpinan pentadbiran kerajaan negeri ditunjangi oleh pemimpin dari Harapan dan Pas.

Meskipun hubungan antara kedua pihak ini telah terputus menerusi keputusan yang dicapai dalam Muktamar Pas ke 63 lalu, namun begitu parti Islam ini masih mengekalkan pemimpin mereka di dalam kerajaan negeri berdasarkan konsep ta’awun atau kerjasama atas kepentingan rakyat serta agama Islam.

Persoalan yang timbul kini adakah Pas mampu untuk membentuk kerajaan negeri sendiri selepas ini tanpa sokongan daripada rakan-rakan parti komponen yang banyak membantu mereka dalam PRU13 lalu?

Jika diimbas landskap politik sewaktu PRU13 lalu, Pas dilihat mampu meraih 15 kerusi Dun di Selangor hasil bantuan daripada rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat (PR) yang turut membantu bagi menjamin kemenangan calon mereka.

Namun begitu, jumlah kerusi yang dimiliki Pas di negeri ini hanya berbaki 13 kerusi selepas dua wakil rakyat parti itu memilih untuk beralih sokongan kepada Amanah berikutan tidak sehaluan dengan kepimpinan parti tersebut.

Dengan perkembangan ini, Pas pastinya dilihat berdepan laluan sukar memandangkan mereka semakin ketandusan sokongan khususnya daripada pengundi-pengundi bukan Melayu pada PRU14 kali ini.

Malah, penganalisis politik dari Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Ahmad Marthada Mohamed sebelum ini juga pernah menyatakan bahawa kebanyakan kerusi yang dimenangi Pas di Selangor dalam PRU13 lalu dibantu oleh pengundi-pengundi bukan Melayu dan penyokong Harapan.

Jelasnya, Pas perlu menganalisis terlebih dahulu kekuatan mereka untuk memenangi kerusi-kerusi yang dipertandingkan dalam PRU14 nanti sebelum memberi fokus dalam melaksanakan pentadbiran Islam dalam Kerajaan Selangor.

“Sudah tentu bila Pas bergerak sendirian, pengundi bukan Islam yang menyokong Pas atas nama Harapan tidak akan lagi bersama parti Islam itu dalam PRU14 nanti.

“Di situ kita lihat peluang Pas untuk kekal menang di Selangor akan terkesan berdasarkan daripada pola pengundian,” katanya.

Namun begitu, jika diteliti kembali kenyataan Pengarah Pilihan Raya Pas Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir, parti itu berkemungkinan tidak mempunyai masalah bagi menarik pengundi-pengundi bukan Melayu dalam PRU14 kali ini.

Menerusi sesi Facebook live beliau bersama Sinar Harian pada 28 Februari lalu, Roslan secara terbuka menyatakan bahawa pihaknya tidak mempunyai masalah dalam meraih undi kaum bukan Melayu berdasarkan bantuan daripada Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) Selangor terhadap parti itu.

“Sebelum ini, kita banyak dibantu oleh rakan-rakan dari DAP untuk mendapat undi kaum bukan Melayu namun selepas putusnya tahaluf siyasi tersebut, DHPP mengambil inisiatif untuk mengambil peranan tersebut.

“Malah Pas juga turut merancang untuk meletakkan tiga hingga lima orang calon dari DHPP bagi mewakili parti itu di negeri ini dan saya berani katakan sekiranya calon-calon ini menang, tak mustahil mereka akan dipertimbangkan untuk berada dalam pentadbiran kerajaan negeri,” katanya.

Selain itu, Roslan sebelum ini juga turut menyatakan kesediaan parti itu untuk bertanding 18-20 kerusi Parlimen di Selangor.

Kenyataan Roslan itu secara jelas menunjukkan bahawa Pas semakin bersedia untuk menerajui kepimpinan kerajaan negeri malah tindakan mereka menampilkan calon daripada DHPP juga merupakan satu perkembangan baharu di Selangor.

Sekiranya momentum Pas ini berterusan, mereka pastinya tidak mempunyai masalah dalam meraih sokongan rakyat khususnya daripada pengundi-pengundi bukan Melayu di negeri tersebut.

Oleh sebab demikian, setiap pihak tidak sewajarnya memandang remeh terhadap kemampuan Pas berikutan parti ini juga turut menjadi parti Melayu kedua terbesar selepas Umno.

Malah, sekiranya tsunami Melayu melanda dalam PRU14 nanti, ia pastinya memberi risiko bukan sahaja kepada Harapan namun juga kepada Umno-BN yang dilihat begitu bersungguh-sungguh untuk menawan Selangor pada kali ini.

#prusinar #aparakyatmahu

– ANN

.