ORANG TERKAYA DI MALAYSIA NAFI TAJA PEMBANGKANG

Orang terkaya di Malaysia Robert Kuok menafikan menaja DAP untuk menjatuhkan kerajaan.

“Dakwaan-dakwaan ini tidak benar, Robert Kuok menafikan kesemua dakwaan itu,” menurut beberapa media yang memetik kenyataan pejabatnya.

Dalam mengeluarkan kenyataan penafian itu, pejabatnya turut menyatakan Kuok berhak menyaman penulis blog Malaysia Today Raja Petra Raja Kamaruddin atas tuduhan yang dileparkan itu.

“Kuok dengan jelas menyatakan bahawa artikel Malaysia Today mengandungi fitnah yang serius. Tambahan pula, tuduhan itu adalah tidak benar dan serangan terhadapnya tidak seharusnya terjadi.

“Kuok mengambil serius tuduhan tidak berasas ini dan mencadangkan untuk mengambil langkah yang perlu terhadap Malaysia Today dan penulisnya bagi menghadapi tuduhan palsu yang terkandung dalam artikel berkenaan,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu turut menyebut bahawa tuduhan palsu itu turut mendakwa Kuok cuba memanipulasi proses politik Malaysia, melabel Kuok sebagai antikerajaan, perkauman dan Cina cauvinis.

Pejabat Kuok turut menekankan bahawa sebarang tuduhan bahawa beliau “lupa asal-usul” adalah “tidak benar sama sekali”.

“Kuok juga ingin menyatakan bahawa beliau sangat menghargai semua peluang yang diberikan kepadanya dan mengiktiraf jasa rakyat Malaysia dari pelbagai latar belakang, bangsa dan agama terhadap pembangunan Malaysia sehingga hari ini selain komitmen berterusan yang diberikan oleh rakyat Malaysia dalam memastikan masa depan yang cerah bagi negara ini.

“Kuok memandang tinggi pemimpin Malaysia yang sepanjang hayatnya melakukan segala yang termampu untuk disumbangkan kepada kesejahteraan rakyat Malaysia,” katanya.”

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri najib razak berkata Kuok tidak patut lupa bahawa beliau menjadi usahawan gula yang berjaya hasil dasar kerajaan Malaysia.

Pemimpin Umno termasuk Datuk Tajuddin Abdul Rahman, Datuk Seri Nazri Aziz dan Tengku Adnan Tengku Mansor pula menyifatkan Kuok sebagai “tidak kenang budi”.

Nazri malah menghina dan mencabar Kuok untuk bertanding pilihan raya.

Utusan Malaysia pada 23 Februari melaporkan dakwaan bahawa Kuok mempunyai agenda menggantikan pentadbiran kerajaan sedia ada dengan DAP bagi membolehkan kaum Cina menjadi pemerintah di negara ini.

Penulis blog kontroversi yang beroperasi dari luar negara, Raja Petra Kamarudin mendakwa, bagi merealisasikan impian itu, Kuok amat menginginkan gelombang perubahan di kalangan orang Melayu.

Dakwa Raja Petra lagi, apabila Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilancarkan pada 1970, Kuok dikatakan secara terbuka menyatakan pendiriannya tidak menyukai langkah itu kepada pemimpin Umno seperti dilaporkan The Straits Times Singapura pada 4 Disember 2017.

– M’kini

.