NAJIB: BN AKAN MENANG BESAR PRU14

BEBERAPA minggu menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU), pelbagai faktor seperti pertandingan tiga penjuru dan kembalinya pengundi kepada gabungan pemerintah Barisan Nasional (BN) menyebabkan mereka yakin akan memperolehi kembali majoriti besar yang hilang pada dua pilihan raya umum sebelum ini.

Perdana Menteri Najib Razak sekarang sedang berusaha mengekalkan kuasanya sebagai pengerusi BN, menyifatkan tsunami Melayu yang heboh dikatakan kini tidak akan berlaku dan Pakatan Harapan (PH) akan gagal menakluk Putrajaya.

“Tidak akan ada tsunami Melayu. Malah tidak akan ada tsunami Cina, itulah yang beliau beritahu pada pra mesyuarat majlis hujung minggu lepas sebelum Parlimen bersidang,” sumber dalaman BN memberitahu The Malaysian Insight.

“Kami akan mendapatkan kembali majoriti dua pertiga tanpa adanya tsunami-tsunami ini,” tambahnya, merujuk kepada 149 kerusi Parlimen yang diperlukan untuk membentuk majoriti kuat. BN kini hanya memegang 134 kerusi persekutuan.

Beliau merujuk kepada peralihan besar-besaran sokongan pengundi Cina kepada pembangkang pada Pilihan Raya Umum 2008 dan 2013 seterusnya menafikan BN majoriti besar dua pertiga yang membolehkan mana-mana kerajaan meluluskan undang-undang tanpa sebarang tentangan.

PRU2008 menyaksikan kerajaan Abdullah Ahmad Badawi hilang 91% kerusi Parlimen untuk membentuk kerajaan majoriti besar dalam Parlimen- situasi yang hanya sekali pernah berlaku sebelum itu, pada PRU1969.

Abdullah meletak jawatan pada 2009 dan Najib mengambil alih, mengadakan pilihan raya pada 2013 untuk mendapatkan mandat pertamanya. Beliau gagal mendapatkan majoriti besar dan kalah undi popular seterusnya menimbulkan tekanan kepada gabungan dipimpinnya dan penyokong utamanya ketika itu, Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir Mohamad yang kini memimpin Pakatan Harapan dijangka berdepan banyak masalah untuk merampas Putrajaya. Kemelut bahagi kerusi, manifesto yang tidak menyakinkan dan 'musuh dalam selimut pembangkang', PAS akan menambah kesengitan PRU14.  – Gambar fail The Malaysian Insight, 10 Mac, 2018.
Dr Mahathir Mohamad yang kini memimpin Pakatan Harapan dijangka berdepan banyak masalah untuk merampas Putrajaya. Kemelut bahagi kerusi, manifesto yang tidak menyakinkan dan ‘musuh dalam selimut pembangkang’, PAS akan menambah kesengitan PRU14. – Gambar fail The Malaysian Insight, 10 Mac, 2018.

Pada 2014, Dr Mahathir menarik sokongan kepada Najib dan kini mempengerusikan PH dan partinya sendiri, Bersatu yang sekarang berdepan pembatalan pendaftaran kerana gagal menghantar dokumen berkaitan mesyuarat parti.

Sumber dalaman BN membangkitkan kemelut yang dihadapi Bersatu dan PH sebagai satu lagi petanda yang BN akan menang besar pada PRU14 yang dipercayai ramai akan diadakan hujung April ini. Mandat kerajaan akan tamat pada Jun dan pilihan raya perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas itu.

“Realitinya pembangkang sedang kucar-kacir. Mereka bergaduh berebut kerusi dan tidak sepakat tanpa adanya (pendaftaran) pakatan atau logo bersama.

“Dua parti, Bersatu dan Amanah tidak dikenali rakyat. Dan paling utama adalah PAS tidak bersama mereka,” kata pemimpin kanan Umno itu merujuk kepada parti Islam yang memutuskan membentuk gabungan pakatan lain dan bertanding pada PRU14.

PAS dijangka meletakkan sehingga 130 calon merebut kerusi Parlimen bagi memastikan penyokong dan ahlinya tidak mengundi PH atau BN. “Pendek kata, pengundi PAS akan memecahkan undi mereka,” tambahnya.

Kajian dilakukan agensi kerajaan dan firma luar diupah Putrajaya mengatakan sekurang-kurangnya BN boleh menang di 145 kerusi dan hanya perlu berusaha lebih sedikit untuk memperolehi kembali majoriti besar dua pertiga.

Kajian bebas mendapati sekurang-sekurangnya 155 kerusi boleh dimenangi BN terutama sekali dengan proses persempadanan semula berjaya dilengkapkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang dikatakan memberi kelebihan kepada parti pemerintah BN.

“Apa yang pembangkang ada hanyalah Dr Mahathir Mohamad tetapi dia adalah orang yang memecah belahkan ramai pengundi. Orang Cina tak percayakan dia dan akan beri undi kepada kami atau langsung tak mengundi. Orang Melayu juga tahu hanya BN dan Umno boleh jaga kepentingan mereka,” kata perancang strategi Umno kepada The Malaysian Insight.

“BN hanya perlu kerja keras dan pastikan pengundi keluar mengundi. Pembangkang kucar-kacir dan undi mereka akan terpecah,” katanya yang turut menyatakan manifesto PH tidak menyakinkan pengundi.

– https://www.themalaysianinsight.com

.