NAJIB BERIKRAR HALANG DR MAHATHIR

PERDANA MENTERI Najib Razak melakukan serangan terhebat menentang bekas ketuanya Dr Mahathir Mohamad hari ini, menuduh negarawan itu “melakukan apa sahaja” bagi memastikan anaknya dipilih menjadi perdana menteri.

“Dr Mahathir menuntut Abdullah Badawi meletak jawatan sebagai perdana menteri, sekarang menuntut peletakan jawatan saya, dan akan menuntut pengganti saya meletakkan jawatan sehingga anaknya menjadi perdana menteri – apa pun kosnya ke Malaysia.

“Kali ini kita tidak akan membiarkan dia berjaya, kerana proses demokrasi mesti diguna pakai, dan kepentingan negara mesti datang kepada (didahulukan daripada) keluarga Mahathir,” kata Najib dalam satu kenyataan dikeluarkan sekitar 9.30 malam tadi.

Najib juga menuduh Dr Mahathir tidak mempunyai pendirian dan tidak akan berhenti selagi mana kemahuannya tidak dipenuhi.

“Dia (Dr Mahathir) tidak mempunyai prinsip dan akan melakukan apa sahaja – termasuk bersekongkol dengan mereka yang dipenjara, memanggil campur tangan asing di negara demokratik yang berdaulat kita, sabotajkan ekonomi kita, dan membuat 100 U-turn jika diperlukan untuk memanipulasi fikiran rakyat – seperti cara untuk mencapai hujung (matlamat) yang diingini.

“Anwar mungkin jatuh (terpengaruh) untuk ini, tetapi saya percaya negara tidak akan (terpengaruh). Kerana dengan hanya satu kerusi Parlimen, pengerusi Pribumi tidak dapat memutuskan siapa yang menjadi perdana menteri. Ia akan menjadi terlalu tidak demokratik,” kata Najib.

Najib juga mengatakan yang tindakan Dr Mahathir didorong kepentingan peribadi yang pentingkan diri sendiri.

“Dia terobsesi untuk menyelamatkan warisan keluarganya dan menjadikan anaknya Mukhriz Mahathir (sebagai) perdana menteri,” dakwa Najib yang baru sahaja pulang daripada percutian di Bali.

Najib yang dikaitkan dengan skandal syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB), juga mengecam tindakan pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu yang memberikan sokongan untuk Anwar menjadi perdana menteri.

“Pemulihan dan sokongan terkini Dr Mahathir untuk Anwar menjadi perdana menteri tidak seperti apa yang berlaku. Ia datang selepas Dr Mahathir selama 20 tahun menjatuhkannya dan menggunakan segala cara yang mungkin untuk menghapuskan Anwar daripada proses politik, termasuk menangkapnya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang (sudah) dimansuhkan sekarang, mendakwa dan memenjarakannya dan kempen yang berterusan untuk menyerang watak moralnya .

“Bagaimanapun, seperti yang Mahathir tahu dengan baik, Anwar tidak boleh bertanding secara sah, jadi U-turn ini bukan mengenai pilihan raya umum yang akan datang. Pada hakikatnya, pengundian baru Mahathir terhadap Anwar didorong kebimbangannya yang mendalam mengenai keputusan Kabinet untuk membentuk Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat kebenaran di sebalik kerugian Bank Negara Malaysia (BNM) berjumlah 30 bilion forex seperti yang dinyatakan dalam laporan pasukan tindakan khas,” kata Najib.

Najib berkata lagi, Dr Mahathir mengetahui yang penemuan siasatan RCI akan membawa kepada pendakwaan jenayah, jadi dia tidak mampu berdepan dengan individu yang berkaitan dengan kes itu seperti Anwar yang boleh memberikan keterangan menentangnya.

“Adalah ironis bahawa Mahathir kini memerlukan Anwar, lelaki yang dipecat dan dipenjara. Sama seperti dia kini memerlukan Lim Kit Siang, seorang lagi lelaki yang dia penjarakan, kerana pada hakikatnya Kit Siang mengawal pembangkang kerana DAP mempunyai majoriti kerusi parlimen – sedangkan parti Mahathir hanya mempunyai satu (kerusi),” kata Najib.

– https://www.themalaysianinsight.com

.