MP gesa Bank Negara siasat Ambank isu 1MDB

DAP hari ini menggesa Bank Negara menyiasat pendedahan The Wall Street Journal (WSJ) bahawa terdapat pindahan dana 1MDB dengan dibantu oleh dua pekerja AmBank.

Anggota Parlimen Segambut, Lim Lip Eng berkata siasatan tersebut perlu dibuat kerana beliau bimbang terdapat pelanggaran Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 dan Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

Malah, Lim berkata sehingga hari ini tiada sebarang penafian dibuat oleh Bank Negara, AmBank dan kedua-dua pegawainya yang didakwa membantu pemindahan wang dari 1MDB atau anak syarikat agensi pelaburan berkenaan ke akaun Datuk Seri Najib Razak seperti dilaporkan WSJ.

“Sehingga hari ini tiada mana-mana pihak dari Bank Negara, Ambank atau pegawai Ambank yang dinamakan menafikan perkara tersebut. Adakah ini satu pengakuan apa yang dilaporkan Wall Street Journal adalah benar.

“Jadi saya minta Bank Negara sebagai satu badan institusi kewangan yang mengawal kewangan negara untuk menyiasat sama ada Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan dilanggar,” kata Lim kepada pemberita di luar perkarangan bangunan Bank Negara, Kuala Lumpur, hari ini.

Lim hadir ke bangunan Bank Negara sekitar jam 11.00 pagi bagi menyerahkan memorandum kepada Gabenor Bank Negara Datuk Muhammad Ibrahim untuk menyiasat laporan WSJ itu.

Memorandum itu diterima oleh seorang pegawai di pejabat Muhammad.

Mengulas tindakan lanjutnya, Lim berkata pihaknya terpaksa membangkitkan isu tersebut di Parlimen pada sidang Dewan Rakyat yang akan bermula 17 Oktober depan.

Selain itu, Lim juga turut meminta Bank Negara mengambil tindakan yang sama seperti kerajaan Singapura yang menutup bank yang terlibat dengan transaksi meragukan dengan 1MDB di negara itu.

“Saya nak tindakan diambil seperti kerajaan Singapura di mana bank tersebut ditutup kerana terlibat dalam 1MDB dan CEO didakwa dan ditangkap.

“Jadi saya nak tindakan sedemikian diambil oleh Bank Negara.

“Kalau dakwaan ini benar Ambank perlu ditutup dan lesen perbankan mereka digantung serta pegawai yang terlibat diheret ke mahkamah.

“Kalau tidak bank-bank yang lain dengan mudah berbuat perkara yang sama,” kata Lim.

Malaysiakini sedang mendapatkan reaksi Ambank berkaitan kenyataan itu.

Ahad lepas Lim membuat laporan di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi di Kuala Lumpur berkaitan laporan WSJ yang mendakwa tokoh perniagaan yang rapat dengan keluarga Najib, Low Taek Jho, mengendalikan akaun peribadi perdana menteri itu dengan dibantu dua pegawai AmBank.

Mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram 2001 (Amla) undang-undang mewajibkan institusi perbankan membuat laporan sebarang transaksi wang melebihi RM50,000.

Sementara itu, Naib Ketua Pemuda Sosialis DAP, Syefura Osman menggesa Muhammad melaksanakan tanggungjawab beliau selaku gabenor Bank Negara.

“Kita nak tahu hal sebenar dan jangan diamkan diri, rakyat Malaysia perlu tahu ke mana perginya wang tersebut,” kata Syefura atau lebih mesra dengan panggilan Rara. – M’kini

.