MENTERI: TERSERAH AS UNTUK RAMPAS KAPAL ATAU TIDAK

Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata terpulang kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI) jika badan itu mahu menyita kapal layar mewah Equanimity yang dikaitkan dengan Jho Low.

Bagaimanapun kata Menteri Komunikasi dan Multimedia itu, semua pihak tidak boleh terus membuat rumusan begitu saja.

“Faktanya ialah, perkara itu terserah kepada mereka untuk mengambil apa pun langkah.

“Seperti kata Duta Besar AS, itu adalah masalah DOJ, kita tak boleh terus buat rumusan,” katanya kepada media di Kuala Lumpur hari ini.

Salleh menjelaskan proses perundangan oleh DOJ sedang berjalan dan sitaan bukan saja membabitkan kapal sebaliknya beberapa aset lain termasuk hartanah.

Justeru katanya pandangan itu dibuat merujuk kepada langkah rampasan dibuat DOJ berkenaan.

Salleh berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pasukan pendakwa DOJ yang berada di Jakarta sejak seminggu lalu bagi menuntut kapal Equanimity.

Timbalan Pengarah Jenayah Ekonomi dan Khas Indonesia Daniel Silitonga berkata pasukan itu sudah berada di negara berkenaan sejak seminggu yang lalu.

“DOJ AS yang melakukan tuntutan itu kini berada di Indonesia untuk mengadakan penyelarasan undang-undang antara Indonesia dan AS,” katanya kepada Malaysiakini, hari ini.

Kapal layar Equanimity sebelum ini ditahan penguat kuasa Indonesia atas permintaan FBI.

DOJ mendakwa Equanimity dibina dan diselenggarakan dengan menggunakan lebih daripada AS$250 juta (RM978 juta) yang didakwa diselewengkan daripada 1MDB.

Dalam saman pelucuthakan sivil yang difailkan pada 16 Jun 2017, DOJ mendakwa wang itu dipindahkan ke sebuah akaun di Caledonian Bank di Kepulauan Cayman yang dipegang bawah nama “World View Ltd” dalam empat peringkat.

Jho Low melalui jurucakapnya menyifatkan DOJ bertindak keterlaluan kerana meneruskan pelucuthakan aset dan berkata dakwaan yang dibuat badan itu lemah dan bermotif politik.

– M’kini

.