MEDIA CINA KESAL SIKAP PILIH BULU WISMA PUTRA

Persatuan Editor Medium Cina Malaysia (EACMM) membantah keputusan Wisma Putra melarang media Cina membuat liputan pertemuan antara Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman dan anggota keluarga diplomat Malaysia yang terkandas di Korea Utara.

Jemputan Wisma Putra hanya menyenaraikan 11 media berbahasa Inggeris dan Bahasa Melayu, dengan menyebut ruang yang terhad di Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri di Kuala Lumpur, di mana mesyuarat itu berlangsung semalam.

Wartawan Nanyang Siang yang berada di luar bilik mesyuarat bagaimanapun dibenarkan masuk selepas membuat bantahan.

“Kerana Kim kes Jong-nam menarik perhatian dunia dan tempatan, media Cina mempunyai hak untuk melaporkan mesyuarat itu. Hak ini tidak boleh dicabuli.

“Ia sukar dipercayai bahawa ruang terhad, kerana setiausaha akhbar menteri luar menegaskan ia adalah kerana media Cina tidak dijemput bagi membuat liputan,” katanya.

Pyongyang menghalang tiga diplomat Malaysia dan enam anggota keluarga mereka meninggalkan Korea Utara, selepas Malaysia mengusir duta mereka ke negara ini.

Duta korea Utara, Kang Chol diusir kerana “kenyataan biadap” yang memperlekehkan siasatan Malaysia ke atas kematian Jong-nam, abang tiri kepada pemimpin tertinggi Korea Utara, Kim Jong-un.

Media yang dijemput untuk membuat liputan paca acara Wisma Putra ialah:
– RTM;
– TV3;
– Astro Awani;
– Utusan Malaysia;
– Berita Harian;
– The Star;
– Kosmo!;
– The New Straits Times;
– Harian Metro;
– Bernama; dan
– The Malaysia Gazette.

Sementara itu Wisma Putra dalam satu kenyataan lewat malam ini berkata, pihaknya kesal mendapat tahu mengenai kesilapan berkenaan.
“Memandangkan kesilapan ini, kementerian berhasrat menjelaskan tiada unsur diskriminasi seperti mana didakwa.

“Kementerian akan memastikan supaya tiada kesilapan sedemikian berlaku di masa depan,” katanya.

– M’kini

.