MCA TETAP MAHU RM50 JUTA

MCA tetap berpendirian sekolah-sekolah rendah Cina berhak mendapat peruntukan RM50 juta seperti yang dijanjikan dalam bajet tahun lalu.

Ketua Pemuda MCA, Senator Datuk Chong Sin Woon berkata, MCA bertegas tidak mahu menerima peruntukan kurang daripada RM50 juta yang diberikan oleh Kementerian Pendidikan.

Sin Woon berkata demikian kepada Nanyang Siang Pau ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid  yang meminta sekolah-sekolah Cina agar menerima peruntukan apa yang ada dulu walaupun tidak sepenuhnya.

Kelmarin, Mahdzir dipetik sebagai berkata, pemotongan bajet untuk Kementerian Pendidikan menjejaskan peruntukan bagi penyelenggaraan dan pembangunan untuk sekolah-sekolah rendah Cina pada tahun ini.

“Jika ia tidak diselesaikan pada akhir bulan ini, ambil dulu mana yang ada,” kata Mahdzir.

Kata Sin Woon, pemimpin MCA telah menemui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini, dan perdana menteri bersetuju menyelesaikan isu itu.

“Sekiranya peruntukan yang diterima kurang daripada RM50 juta, MCA enggan menerima dan tetap akan tuntut RM50 juta sehingga berjaya,” katanya yang juga Timbalan Menteri Pendidikan.

Sin Woon menjelaskan, tujuan utama peruntukan itu untuk digunakan bagi kerja-kerja penyelenggaraan sekolah.

Oleh itu katanya, sekiranya tanpa peruntukan tersebut, ia tetap tidak akan mengganggu operasi harian sekolah.

– Sinar Harian

.