LETAK JAWATAN JIKA BERMARUAH, MORAL TINGGI – DAP

KOTA BHARU – Pas perlu meminta pemimpin mereka terutamanya exco di Selangor meletak jawatan supaya rakyat tidak merasakan keputusan putus tahaluf siyasi sebagai hanya sandiwara politik sahaja.

Dekan Pembangunan Pelajar dan Alumni, Universiti Utara Malaysia (UUM),  Dr Rosdi Omar berkata, mereka (pemimpin Selangor) perlu bermaruah dan moral yang tinggi untuk letak jawatan secara sukarela daripada terus berada dalam kerajaan itu.

“Ini kerana Pas telah membuat keputusan untuk memutuskan hubungan politik atau tahaluf siyasi dengan PKR dan DAP. Walau bagaimanapun, saya melihat bahawa pimpinan Pas Selangor mengambil tindakan sebaliknya di mana mereka buat endah tak endah dengan keputusan daripada Majlis Syura Ulamak dan Muktamar Pas.

“Ini menunjukkan kepada saya bahawa dalam Pas ini masih ada dua pihak yang mempunyai pandangan yang berbeza di mana satu pihak masih ingin bersama pihak pembangkang dan satu pihak yang ingin bersama Umno atau bersendirian,” katanya kepada Sinar Harian di sini.

Dalam perkembangan terkini, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, beliau akur namun kecewa dengan keputusan Pas.

“Saya kecewa dengan keputusan Pas,” demikian ungkapnya ketika ditemui pagi ini di bangunan SUK Selangor.

Menurut Mohamed Azmin, keputusan yang dibuat itu juga membelakangkan aspirasi rakyat negeri ini yang mahukan perubahan.

“Jika kita lihat kerajaan Selangor dari tahun 2008 yang terbentuk atas semangat dan prinsip tahaluf siyasi, sudah banyak pencapaian dan kejayaan besar yang telah kita capai termasuklah perkembangan umat Islam dan agama Islam.

“Atas prinsip tahaluf siyasi ini lah kerajaan berjaya laksanakan mandat dan aspirasi rakyat maka, keputusan ini sedikit sebanyak memberi kesan kepada harapan tinggi rakyat untuk laksanakan perubahan,” katanya ketika ditemui di lobi utama bangunan SUK Selangor.

– M’kini

.