LALUAN SUKAR MENANTI JELAJAH 1MDB PAKATAN HARAPAN

CERAMAH pertama Pakatan Harapan (PH) dalam siri jelajah seluruh negara mengenai skandal 1Malaysia Development Berhad (1MBD) menunjukkan betapa sukarnya untuk menghubungkan isu itu dengan masyarakat Melayu luar bandar.

Pengalamannya di Penaga, Pulau Pinang dan juga acara yang diadakan di Selangor, akan menentukan sama ada jelajah itu akan menepati sasarannya – untuk menjadikan 1MDB isu penentu dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Sebagai permulaan, PH terpaksa berdepan dengan cubaan mensabotaj ceramah itu apabila kain rentang dan bendera parti yang menguar-uarkan mengenai program itu dikoyakkan malam sebelumnya ketika ia dijadualkan diadakan di dewan masyarakat Penaga.

Penganjur percaya itu sebabnya mengapa program itu hanya berjaya menarik kira-kira 200 orang hadir ke dewan di kawasan yang menjadi kubu kuat Umno bagi kerusi Parlimen Kepala Batas.

Kebanyakan yang hadir ialah aktivis dan penyokong gabungan empat parti pembangkang, DAP, PKR, Bersatu dan Amanah. Tidak pasti berapa ramai yang hadir itu ialah pengundi Melayu kawasan luar bandar yang menjadi kumpulan sasar ceramah berkenaan.

Tetapi apa yang PH lakukan ialah teruskan ceramah. Pertunjukan slaid Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua mengenai 1MDB dikatakan berkesan dalam menjelaskan kerumitan dalam skandal enam tahun itu.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail pula menyampaikan mesej kritikal bagaimana Umno dan pentadbiran Najib Razak menggunakan agama untuk mengalihkan perhatian daripada hubungan perdana menteri itu dengan skandal 1MDB.

Penganjurnya berharap jelalah itu akan menjana kemarahan yang cukup dan momentum di seluruh negara dan mengumpul satu perhimpunan besar pada September.

Dengan berbuat demikian, ia berharap untuk menggunakan sekali lagi tenaga dan mood selama berbulan-bulan sebelum menjelangnya PRU13, di mana himpunan dan ceramah besar-besaran pembangkang membantu ia memenangi 52% undi popular.

– https://www.themalaysianinsight.com

.