KERUNTUHAN PERADABAN ISLAM DI MALAYSIA

Apakah yang menyebabkan timbulnya bantahan dari bukan Islam terhadap rang undang-undang Persendirian meminda Akta Mahkamah Syariah(Bidang Kuasa Jenayah-Akta 355) yang dikemukakan oleh Pas dengan sokongan dari UMNO.

Bantahan ini tidak sahaja dari DAP tetapi juga dari MCA parti komponen Barisan Nasional sendiri yang bersetiakawan dengan UMNO sekian lama.

Sejak merdeka orang bukan Islam tidak mempunyai prasangka yang buruk terhadap Perundangan Islam sebaliknya memberikan kerjasama dan menyokong peruntukan-peruntukan untuk pembangunan Islam dan penubuhan institusi-institusi Islam yang memerlukan kelulusan Parlimen.

Mungkin tidak ada negara Islam lain didunia yang demokratik yang urusan agama Islam di bawa ke Parlimen dan diluluskan dengan sokongan bukan Islam.

Parti parti komponen BN dan juga pembangkang memberikan sokongan ini kerana menghormati agama Islam sebagai agama rasmi negara ini dan penghormatan kepada kuasanya di tangan Raja-Raja Melayu dan juga Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agung.

Keberanian dan ketegasan UMNO dalam menentang pendekatan Islam extreme Pas yang bersifat ortodox,jumud,sempit, bengis,kolot dan keras sejak dari sebelum dan sesudah merdeka telah memperkukuhkan lagi keyakinan bukan Islam terhadap keikhlasan UMNO yang tidak mahu mengganggu kebebasan budaya dan agama bukan Islam di negara ini.

Inilah pendekatan yang dipelopori oleh Perdana Menteri Pertama Tunku Abdul Rahman,Tun Abdul Razak, Tun Mahathir sehingga kepada Tun Abdullah Badawi.Inilah juga yang memisahkan UMNO dan Pas.

Ancaman Islam Pas kepada bukan Islam dapat dirasakan oleh orang bukan Islam di Selangor bila sahaja menubuhkan kerajaan bersama dengan PKR di Selangor dengan melakukan percubaan untuk mengharamkan penjualan arak termasuk di kedai bukan Islam dan juga mahu memisahkan penonton lelaki dan perempuan di panggung wayang.

Kebijaksanaan dan kehalusan pendekatan Tun Razak membolehkan pemindahan perkuburan Kristian di sebelah Masjid Negara ke tempat lain untuk mendirikan Pusat Islam tanpa menimbulkan sebarang kekecohan.

Perdana Menteri Pertama Tunku Abdul Rahman lebih banyak mengIslamkan bukan Islam dari pemimpin Islam lainnya di negara ini dengan melambangkan Islam sebagai agama yang tidak menyusahkan.

Bila orang bukan Islam memberitahu Tunku sukar untuk mereka memeluk Islam kerana tak boleh minum arak, Tuku memberitahu mereka “Orang Islam pun ada yang minum arak,masuklah Islam dulu,minumlah dulu,lama lama tinggalkanlah.”

Di awal kemerdekaan ketika negara masih dalam kesempitan kewangan,Tunku sanggup menerima wang Lotri Kebajikan Masyarakat untuk pembinaan Masjid negara dengan Tunku menyatakan kesediaan untuk menanggung dosanya disamping suatu seminar ulama Malaysia mengharuskannya.

Diantara yang memeluk Islam kerana Tunku ialah bekas Ketua Menteri Singapura Lim Yew Hock yang meninggal dunia di Malaysia.Beliau kawan baik Tunku sehingga ke akhir hayat.

Tunku Abdul Rahman walaupun bukan seorang yang kuat amalam agamanya tetapi beliaulah yang menginisiatifkan banyak pembangunan Islam yang meninggikan syiar Islam negara ini dan juga di luar negara .Belia mendapat kepercayaan negara-negara Islam untuk menjadi Setiausaha Agung Pertubuhan Persidangan Islam(OIC) yang pertama.

Wajah manis Islam inilah juga yang menyebabkan berkekalannya kerjasama UMNO ,MCA dan MIC berpuluh tahun berbanding dengan hubungan rapuh antara PAS dengan DAP semata-mata untuk keselesaan politik. Pemimpin- pemimpin Islam UMNO melambangkang Islam yang sederhana,moden,progresif, toleransi dan dasar hidup bersama dengan bukan Islam. Pas melambangkan kekarutan dan kebengisan Islam.

Pas tidak boleh menyalahkan DAP kerana tidak kekal berkerjasama dengannya kerana PAS kecendorongannya untuk menegakkan hukum-hukum Islam secara kekerasan dan paksaan,tidak ada toleransi,tidak berdeplomasi dan mahu memaksa udang-undang Islam ke atas bukan Islam.

Maka itu apabila UMNO mahu berkerjasama dengan Pas dalam pindaan Akta 355 maka timbullah kecurigaan dan prasangka buruk kepada UMNO yang sejak merdeka berpegang kepada peradaban Islam yang bersifat universal. Imej baik UMNO dirosakkan oleh Pas.

Usaha UMNO untuk melambangkan Islam sederhana dengan pendekatan Penerapan Nilai Islam, Islam Madani,Islam Hadhari dan Wasatiah semuanya tercemar dalam sekelip mata bila UMNO bersekongkong dengan sebuah parti Islam yang menjuarai hukuman Islam yang lebih berat ke atas orang Islam yang melakukan jenayah agama.
Maka itu tidaklah menghairankan apabila Ketua Pemuda MCA Putrajaya Kevin Koo, menyifatkan versi semasa pindaan Akta 355 itu itu sebagai satu kompromi yang akan membolehkan Presiden Pas Haji Hadi untuk mengambil ‘satu langkah ke belakang, dua langkah ke hadapan’ dalam memperkenalkan undang-undang hudud.
Akta 355 mengenakan had ke atas hukuman maksimum yang boleh dijatuhkan oleh mahkamah syariah. Had semasa adalah penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam sebatan.
Rang undang-undang (RUU) persendirian Hadi itu bertujuan untuk meningkatkan had itu kepada 30 tahun penjara, denda RM100,000 dan 100 sebatan. RUU itu tersenarai di tempat ketujuh dalam kertas aturan Parlimen bagi persidangan sekarang, yang akan berakhir pada 6 April.

Dengan imej Islamnya yang telah tercemar,maka kolaborasi Pas dan UMNO dalam pendekatan perundangan Islam yang menampakkan Pas dihadapan telah menggugat perasaan dan keyakinan bukan Islam terhadap keadilan Islam walaupun tidak kena mengena dengan mereka. Islam terlihat sebagai jumud dan tidak sezaman.

Kepada Parti Pribumi Malaysiaa( Bersatu),saya suka mengingatkan agar berhati hati dalam menyokong Akta 355 kerana Bersatu sahajalah yang diharapkan oleh bukan Melayu untuk mengambil peranan UMNO dalam pendekatan Islam yang berhemah di negara ini.

Akhirnya dengan merapatkan sembah penuh takzim,patik memohon Majlis Raja Raja Melayu agar tidak membiarkan integriti dan kesucian kuasa agama yang terletak di tangan baginda-baginda semua di nodai oleh kuasa politik yang berpandukan kepada survival politik dan bukan untuk survival Islam di kalangan generasi baru Islam yang semakin terpelajar dan demi penerusan pembangunan kerharmonian Islam yang penting bagi masa depan negara ini.

Patik hanya seorang rakyat biasa yang dibentuk dan diwaraskan pemikiran oleh pendekatan Islam Almarhom Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj Perdana Menteri Pertama dan perdana perdana menteri berikutnya kecuali dalam keadaan sekarang yang banyak menimbulkan banyak kecurigaan.

– http://zamkata.blogspot.my

.