KEPUTUSAN MAJLIS PRESIDEN PAKATAN TERLEWAT

SHAH ALAM – Pas menegaskan keputusan Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan tidak memberi sebarang kesan terhadap parti itu.

Ketua Penerangan Dewan Ulamak Pas, Datuk Khairuddin Aman Razali berkata, isu kerjasama politik dibangkitkan Pakatan Harapan itu telah lama diputuskan oleh Pas melalui Majlis Syura pada Mei lalu.

“Keputusan ini dah terlewat kerana Pas dah lama memutuskan tidak akan ada kerjasama politik dengan Pakatan Harapan.

“Mereka hanya berpencak silat di gelanggang sendiri tanpa musuh,” katanya, semalam.

Sebelum ini, tindakan Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengadakan perbincangan tidak rasmi dengan Pas untuk menghadapi PRU14 telah menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan ahli komponen Pakatan Harapan dan pemimpin kanan PKR lain.

Bagaimanapun, Majlis Presiden Pakatan Harapan kelmarin, memutuskan Pakatan Harapan tidak akan bekerjasama dengan Pas pada PRU14.

Mengulas lanjut, Khairuddin berkata, sejak Majlis Syura membuat keputusan, Pas tidak pernah berminat untuk menjalinkan kerjasama politik dengan Pakatan Harapan.

“Pas akan  akan terus mengukuhkan Gagasan Sejahtera untuk menghadapi PRU14 bagi menentang Pakatan Harapan dan BN.

“Pas yakin negara perlu diselamatkan dan dipulihkan dengan penyelesaian Islam kerana Pakatan Harapan dan BN tidak boleh berbuat demikian,” katanya.

– Sinar Harian

.