KELUARGA NAMEWEE PERTAHAN VIDEO ‘LIKE A DOG’

KELUARGA Namewee mempertahankan video Tahun Baru Cina penyanyi rap itu berjudul “Like A Dog” dan menganggapnya hanya gurauan, ketika sesetengah pihak mengecamnya dengan dakwaan menghina  Islam.

Menurut seorang ahli keluarga yang tidak ingin dikenali kepada Berita Harian, video itu hanya untuk membuatkan orang lain ketawa dan menyanyi.

“Tak ada apa, …dia (Namewee) selalu buat apa kita bersetuju dengan dia. It’s a joke (gurauan)… video itu untuk kasi (beri) orang ketawa, nyanyi.

“Hanya mungkin ada orang buat apa-apa kita tak tahulah. Dia pun tak kacau sama mereka. Betul tak?” katanya ditemui di rumahnya di Muar.

Pada Ahad lalu, Ketua Polis Negara Mohamad Fuzi Harun memaklumkan Namewee kini sedang disiasat susulan aduan yang diterima.

“Kes itu sedang disiasat di bawah Seksyen 298 Kanun Keseksaan (kerana mengeluarkan perkataan yang berniat menyinggung perasaan beragama orang lain), dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana kesalahan menyalahgunakan kemudahan atau perkhidmatan jaringan,” katanya.

Fuzi juga turut memaklumkan siasatan sedang dijalankan bersama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi mengesan Namewee yang didakwa tidak berada di dalam negara.

Pada masa yang sama, ahli keluarga Namewee turut menafikan mengetahui secara pasti lokasi terkini penyanyi itu walaupun mengakui beliau ada kembali ke Muar sebelum sambutan Tahun Baru Cina baru-baru ini.

“Dia jarang balik, …before new year (sebelum Tahun Baharu Cina) dia ada balik (rumah di Muar)…lepas makan dia sudah balik. Dia ada banyak program.

“Saya ingat mungkin sekarang ada di Penang (Pulau Pinang), …dia selalu ada program, New Year (Tahun Baharu Cina) banyak buat persembahan. Kita selalu cakap (berhubung) dengan dia pun menerusi (aplikasi) WhatsApp sahaja,” katanya sebagaimana dilaporkan Berita Harian.

Minggu lalu, Namewee atau nama sebenarnya Wee Peng Chee berkata video yang dikeluarkan sempena sambutan Tahun Baharu Cina itu hanya sekadar untuk hiburan, dan beliau tidak berniat menghina agama atau bangsa lain.

Dalam video itu, Namewee menyanyikan anjing mempunyai salakan berbeza dan negara berbeza. Di Amerika, anjing menyalak go “woof woof”, di Indonesia “bow wow”, sementara anjing Malaysia “mari mari wang wang”.

Beliau ditemani penari latar yang memakai topeng anjing yang beraksi lucah dan wang bersepah mengikut rentak muzik.

Namewee berkata muzik video itu dirakamkan di jalan utama di Putrajaya.

“Babak yang ditampilkan dalam muzik video itu dirakamkan di jalan utama di Putrajaya. Saya tidak pernah berniat untuk menghina agama mana-mana agama atau bangsa,” katanya.

– https://www.themalaysianinsight.com/

.