Kapal layar dikait Jho Low belayar di Selat Melaka

Kapal layar yang dispekulasikan milik hartawan Jho Low telah dilihat belayar di Selat Melaka, demikian menurut laman web pengesanan kapal Marinetraffic.com.

Sehingga jam 1.30 hari ini, laman web itu menunjukkan kapal layar mewah itu – Equanimity – berada hanya lebih 16 kilometer di luar pantai Port Dickson, menuju barat laut dengan kelajuan 11.7 knot.

Perhentiannya yang diketahui sebelum ini ialah di perairan Hong Kong, di mana ia berlepas pada 6 Oktober, demikian menurut semakan Malaysiakini di laman web Marinetraffic.com.

Menurut South China Morning Post (SCMP) pada bulan Ogos, Equanimity difahamkan menjalani kerja-kerja penyelenggaraan atau pembaikan semasa ia berada di Hong Kong.
Bagaimanapun, harian yang berpejabat di Hong Kong itu berkata pegawai pelabuhan telah enggan mengulas mengenai perkara ini, dengan memetik perjanjian kerahsiaan.

Akhbar itu berkata terdapat spekulasi yang kapal layar mewah itu adalah untuk dijual, tetapi tidak ada orang yang bersedia untuk membincangkan perkara itu.

– M’kini

.