JANGAN SIA-SIAKAN PERJUANGAN WANITA DALAM PH, KATA DR SITI MARIAH

AHLI Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud mengingatkan kepimpinan lelaki dalam Pakatan Harapan (PH) agar tidak mensia-siakan usaha wanita yang banyak berkorban demi parti itu dalam usaha mereka memastikan parti itu berjaya menawan Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang.

Timbalan ketua wanita PH itu berkata, anggota sayap Wanita blok pembangkang itu juga terpaksa mengorbankan banyak perkara termasuk rumah tangga mereka dalam usaha mencapai matlamat parti.

“Saya gembira akhirnya Wanita PH Selangor dan nasional dilancarkan hari ini, tetapi saya sedikit terkilan PH Selangor belum dilancarkan.

“Nampak wanita lebih faham dan ke hadapan dalam isu ini,” katanya, ketika berucap sempena pelancaran Wanita PH di Kajang, hari ini.

“Saya nak ingatkan pemimpin lelaki, tolonglah jangan sia-siakan usaha wanita PH yang banyak berkorban dan berpolitik dalam rumah tangga tanpa imbuhan elaun dan gaji,” katanya.

Tambahnya, setiap ahli PH perlu menetapkan matlamat mereka dan tidak mempunyai agenda peribadi selain memastikan PH berjaya ke Putrajaya.

“Jangan sia-siakan wanita ini. Wanita bila sebut berkali-kali orang lelaki kata berleter. Kalau cakap lembut sekali tak jalan, dua kali tak jalan ketiga demonstrasi kita.

“Jangan ada agenda lain. Kalau kita tak sampai ke Putrajaya, manifesto ke mana agenda ke mana. Jangan sia-siakan pengorbanan kita. Ini yang saya minta,” kata Mariah, yang juga Ketua Wanita Amanah.

Beliau berkata akar umbi PH perlu bersedia dengan segala taktik Barisan Nasional (BN) menjelang PRU14 yang akan datang.

Katanya, pembangkang juga memerlukan strategi bagi menangkis serangan BN untuk menghadapi “ibu segala pilihan raya” itu.

“Ramai yang mengatakan pilihan raya kali ini ibu segala pilihan raya, mungkin juga nenek segala pilihan raya yang mana segala kemahiran, senjata, teknik dan strategi akan digembleng oleh BN untuk menghalang kita ke Putrajaya dan banyak jutaan ringgit digunakan untuk menyanggah kita.

“Hatta cendekiawan, NGO memberi persepsi mereka bahawa Najib diterima oleh rakyat. 1MDB bukan isunya dan yang lain tak penting tetapi yang penting beliau menang agenda Melayu-Islam.

“Kita perlu pelbagai strategi dan cara untuk kita melawan Umno-BN,” katanya.

Selain mengingatkan jentera Wanita PH supaya mengekalkan kaedah konvensional dalam mendekati pengundi, Siti Mariah turut mengingatkan mereka agar turut berubah seiring dengan perjuangan.

“Walaupun kali ini dikatakan pertarungannya di media sosial tapi kita jangan lupa bahawa kita perlu berjumpa pengundi secara berdepan.

“Kita bercakap tentang reformasi tapi kita enggan mentransformasikan diri kita, kita bercakap tentang integriti tapi kita syak dalam integriti kita.

“Kita bercakap soal ketelusan tetapi kita membuat keputusan dengan tidak telus dan kita bercakap tentang akauntabiliti tapi kita tak ‘accountable’ kepada orang kita,” katanya.

Beliau berkata kegagalan mengutamakan kepentingan rakyat hanya mengakibatkan PH saling tidak tumpah seperti BN.

“Kalau ini kita tak dapat dirikan dalam parti-parti kita, pemimpin yang kita hantar ke sana (Putrajaya) sama dengan BN.

“Ini penting, bukan kepentingan peribadi…ini kepentingan rakyat, kalau kita tak bersedia, undurlah diri,” katanya.

– https://www.themalaysianinsight.com

.