JANGAN PANDANG RINGAN KERJASAMA PAKATAN, BERSATU

SHAH ALAM – Perjanjian kerjasama yang ditandatangani oleh Pakatan Harapan dan Bersatu tidak dipandang ringan oleh Umno walaupun dirasakan ia sukar menjadi kenyataan.

Menurut penganalisis politik , Profesor Dr Sivamurugan Pandian mendakwa Umno berkemungkinan melihat dari sudut ideologi setiap parti yang berbeza.

“Umno barangkali melihat ia sukar kerana parti masing-masing mempunyai ideologi dan yang berbeza.

“Malahan, saya lihat pengagihan kerusi untuk keempat-empat parti tersebut juga sukar buat masa kini,” katanya ketika dihubungi Sinar Online.

Dalam perjanjian yang ditandatangani oleh Pimpinan Tertinggi empat Parti iaitu PKR, DAP, Bersatu dan Amanah menunjukkan bahawa keempat-empat komited dalam memperjuangkan agenda reformasi untuk membangunkan semula negara demi rakyat.

Sebelum, ini Pengerusi Umno Pulau Pinang, Datuk Seri Zainal Abidin Osman mendakwa kerjasama itu sukar direalisasikan berikutan setiap parti punyai matlamat dan asas juang yang berbeza.

Namun begitu Sivamurugan berkata, ada di kalangan pemimpin Umno yang menganggap kerjasama tersebut tidak boleh dipandang ringan.

“Kerjasama ini tidak juga boleh dipandang ringan malah saya yakin ada segelintir pemimpin Umno yang mengambil berat soal ini.

“Setiap kerjasama harus diberikan perhitungan sewajarnya untuk memastikan Umno sentiasa bersedia berhadapan dengan sesiapa sahaja yang menjadi pesaing mereka,” katanya lagi.

Menurutnya, setakat ini Umno kekal yakin menjadi parti pilihan rakyat untuk kekal memerintah negara ini.

“Dengan kemenangan sewaktu Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar, Selangor dan Kuala Kangsar, Perak meyakinkan Umno untuk menang kerusi yang telah dimenangi pada Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14).

“Itu pun jika pertembungan tiga penjuru tidak dapat dielakkan,” katanya.

– Sinar Harian

.