JANGAN JADIKAN DR MAHATHIR ‘SYAHID’, KATA ZAHID

NAIB Presiden Umno Dr Ahmad Zahid Hamidi menggesa ahli parti untuk tidak mempedulikan serangan Dr Mahathir Mohamad kerana kritikan terbuka terhadap pemimpin veteran itu akan menyebabkan rakyat bersimpati.

Dalam wawancara dengan Mingguan Malaysia menjelang Perhimpunan Agung Umno yang akan bermula Selasa ini, Zahid berkata serangan “berlebihan” kepada Dr Mahathir akan menyebabkan beliau kelihatan “syahid” di mata rakyat yang bersimpati.

“Budaya Umno jika serangan dilakukan secara berlebihan, simpati akan memihak kepada seseorang itu,” kata Zahid seperti dipetik akhbar itu.

“Lebih baik jika kita ambil langkah dengan pendekatan manhaj siyasi, maksudnya pendekatan politik bahawa kebijaksaan dan ketatasusilaan diberikan keutamaan,” kata Zahid lagi yang juga merupakan timbalan perdana menteri.

Wawancara itu berlangsung malam tadi susulan persidangan Umno Selangor, majlis terakhir parti sebelum Perhimpunan Agung Umno minggu depan.

Zahid ditanya bagaimana parti orang Melayu itu akan menangani “faktor Dr Mahathir” dan pendekatan seharusnya diambil parti untuk berdepan serangan bekas perdana menteri yang kini menerajui gabungan parti pembangkang, Pakatan Harapan.

– https://www.themalaysianinsight.com

.