ISU SIAPA PM PEMBANGKANG TAK PATUT TIMBUL

SHAH ALAM – Sejak dari awal pembentukan Pakatan Harapan, secara konsensusnya Datuk Seri Anwar Ibrahim dinamakan sebagai satu-satunya calon Perdana Menteri seandainya berlaku perubahan kerajaan selepas PRU14.

Menurut Naib Presiden PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin, penubuhan Pakatan Harapan adalah menerusi muafakat dan semangat kebersamaan dalam mendukung agenda perubahan.

“Justeru soal siapa calon Perdana Menteri bukanlah isu dan tidak harus dibangkitkan lagi.

“Keutamaan dan fokus kita sewajarnya adalah menggembleng kekuatan untuk memenangi PRU14,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, berkaitan isu ‘interim prime minister’ yang dibahaskan dalam kongres PKR baru-baru ini, ia merupakan perkara yang normal dalam politik apabila wujud pemimpin sementara yang berperanan dalam tempoh peralihan (transition period).

“Pada masa sama, setiap pemimpin dalam komponen Pakatan Harapan tidak boleh mendahului keputusan dan ketetapan yang telah diputuskan menerusi konsensus ini demi menjamin keutuhan dan kesepakatan bersama.

“Saya mengajak generasi muda untuk terus mendukung agenda Reformasi dan cita-cita untuk melakukan perubahan dengan menolak sistem lama yang bersifat autokratik.

Terdahulu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, Perdana Menteri interim akan dipilih oleh ahli parlimen pembangkang jika Pakatan Harapan memenangi PRU14.

Menurut beliau, pemilihan interim Perdana Menteri perlu dibuat kerana Anwar masih di dalam penjara.

– SH

.