‘HARAP PEMBANGKANG TAK BUAT ISU SELUAR DALAM NAJIB’

Bagi Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz, tindakan pembangkang menjadikan pilihan makanan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai modal politik membuktikan bahawa mereka tidak mempunyai isu.

Memang betul la, memang tak ada isu la (untuk dijadikan modal politik). Kerja (pembangkang) sekarang melawa-lawat, pergi sana- sini itu saja.

“(Pembangkang) dah tak ada kerja, tak ada isu. Saya harap (mereka) tak buat isu seluar dalam jenis apa pula PM pakai,” katanya pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Sebelum ini, para pemimpin pembangkang membidas Najib dan menuduh perdana menteri tidak lagi memahami penderitaan rakyat apabila mendedahkan bahawa dirinya tidak makan nasi seperti orang lain, sebaliknya memakan quinoa, sejenis bijirin daripada Amerika Selatan.

Bagi pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang, quinoa sejenis makanan golongan berada dengan sebuah bungkusan quinoa organik seberat 250g yang dijual di Tesco berharga RM14.80.

Dalam erti kata lain, katanya, quinoa yang dimakan oleh perdana menteri adalah 23 kali lebih mahal daripada beras, yang dimakan oleh 30 juta rakyat Malaysia .

Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad, juga menyindir Najib dengan membuat kenyataan perdana menteri selama 22 tahun itu hanya makan beras tempatan.

Susulan itu, Pejabat Perdana Menteri mengeluarkan kenyataan bahawa Najib tidak mengambil bijirin quinoa semata-mata sebagai hidangan hariannya

Atas pandangan pakar kesihatan, kata PMO, Najib dinasihat mengambil bijirin quinoa.

Walau bagaimanapun, Nazri berkata tidak ada salah bagi Najib makan quinoa kerana beliau mampu membelinya.

“Apabila kita sudah berumur, nasi mempunyai kandungan gula yang tinggi dan boleh menyebabkan diabetes.

“Jadi apa salahnya jika perdana menteri makan bijirin mahal untuk menjadi sihat?” soalnya.

Nazri juga bersependapat dengan Najib bahawa Dr Mahathir lebih banyak membelanjakan wang bagi memberi makan kepada kuda-kudanya.

“PM tak pura-pura, dia ada duit.

“Bukan macam Mahathir, duit banyak tapi minta duit untuk parti, apa punya drama?

“Itulah perbezaan antara Najib dan Mahathir, PM tak pura-pura,” katanya.

Petang tadi, Mahathir menafikan beliau memiliki kuda di Argentina, sebalik berkata, ia adalah milik rakannya di sana.

“Dan kuda itu, lepas naik (tunggang) saya bagi makan, bukan (bagi makan) quinoa, quinoa mahal. Bukan juga nasi.

“Kita bagi makan carrots (lobak merah). Carrots murah,” katanya.

– https://www.malaysiakini.com

.