EQUANIMITY BELUM DISERAHKAN KEPADA AS

KAPAL pesiar mewah Equanimity yang ditahan polis Indonesia minggu lalu terkait siasatan berhubung skandal 1Malaysian Development Berhad (1MDB) masih belum diserahkan kepada pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS), lapor agensi berita Antara.

Kapal yang dikaitkan dengan ahli perniagaan Low Taek Jho itu masih dalam siasatan, yang dikendalikan jabatan siasatan jenayah ibu pejabat polis Indonesia ke atas sejumlah anak kapal dan kaptennya, kata Ketua Polis Daerah Bali Inspektor Jeneral Petrus R Golose.

“Kes kapal asing ini masih dalam proses siasatan dan belum ada penyerahan kapal kepada peguam negara AS, kerana masih disiasat,” kata Petrus, seperti dipetik Antara.

Beliau menjelaskan siasatan itu melibatkan pelbagai negara dan akan mengambil sedikit masa.

Laporan sebelum ini menyebut siasatan polis Indonesia dengan kerjasama Biro Penyiasatan Persekutuan Amerika Syarikat (FBI) itu cuba mengaitkan kapten kapal, Rolf Sieboldt-Berry, seorang warga Afrika Selatan dengan tuduhan cuba mengelak kapal layar itu dirampas pihak berkuasa di Amerika.

Bagaimanapun menurut peguamnya, kapten kapal itu hanya mengetahui kapal itu dimiliki oleh sebuah syarikat di Cayman Islands.

Polis Indonesia minggu lepas menahan dan kemudian menyita kapal layar yang dilengkapi dengan tempat pendaratan helikopter itu selepas memantau pergerakannya selama lapan hari dengan kerjasama FBI.

Tindakan itu bersabit dengan siasatan DoJ terhadap dakwaan pencucian wang haram yang ada kaitan dengan 1MDB.

Putrajaya sementara itu menegaskan tiada sebarang bukti kapal layar yang disita itu milik Jho Low atau dibeli dengan dana 1MDB.

– https://www.themalaysianinsight.com

.