ECONOMIC ARMAGEDDON FOR THE MALAYS: WHO ARE THE LARGEST NUMBERS FACING BUSINESS CLOSURE, WHO ARE THE LARGEST NUMBERS GOING BANKRUPT – THE MALAYS!

I received this via WhatsApp. This is a short and concise appeal from Tan Sri Mohd Sheriff bin Mohd Kassim the former KSU of the Ministry of Finance as well as former Director of the Economic Planning Unit, which is addressed to the Prime Minister.
Kepada YAB Perdana Menteri Malaysia
 
Saya merayu YAB tidak menyokong RUU355 kerana ia akan menyulitkan lagi kelemahan  ekonomi negara dan seterusnya merosotkan sentimen terhadap nilai matawang ringgit.
 
Akibat nilai ringgit yang lemah ia lah inflasi meningkat dan  harga barangan dan kos kehidupan rakyat akan merosot dan yang akan menanggung  bencana ini kebanyakkan nya   orang Melayu kita juga.
 
YAB tentu maklum bahawa sentimen sekarang sangat lemah kerana isu isu urus tadbir negara  atau ” governance” berkaitan 1MDB yg masih belum diselesai.
 
Walau apa pun YAB berkata tentang kekuatan economic fundamentals, nilai ringgit dan sentimen pelaburan tidak akan pulih  jika isu isu ini masih tergantung di leher negara.
 
Jika YAB menyokong RUU355, para pelabur dalam dan luar negara  akan mentafsir bahawa ianya satu permainan politik untuk berlari dari tanggungjawab  yang amat mendesak ia itu memulihkan ekonomi negara.
 
RUU355 akan memecah-belahkan  rakyat dan  membawa mereka  merasa bimbang atas masa depan  negara yang berbilang kaum ini. Bila rakyat tidak yakin dengan masa depan Malaysia, ekonomi kita  akan hilang kekuatan nya dan rakyat akan menjadi mangsa semata-mata kerana kepimpinan yang suka bermain politik dengan ugama.
 
Dengan kata kata demikian saya sebagai bekas Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan dan Ketua Pangarah Unit Pearancangan Ekonomi suka menasihatkan  YAB untuk melupakan sahaja RUU355 kerana ada tugas lain yang lebih penting untuk YAB  menyelesaikan dulu.
 
Tan Sri Mohd Sheriff bin Mohd Kassim

15 Februari 2017

My comments :  Tan Sri Sheriff Kassim says :   
 
“dan yang akan menanggung  bencana ini kebanyakkan nya  orang Melayu kita juga”

I have been saying this again and again.  Melayu miskin dulu.  And it is happening now.  Not tomorrow, next week or next year.  

It is the Malays who are now the largest numbers among the unemployed.

It is the Malays who are now the largest numbers among business closures.

 
It is the Malays who are now the largest numbers among car loan defaulters.
It is the Malays who are now the largest numbers among housing loan defaults.
It is the Malays who are now the largest numbers among the bankrupt. 
It is the Malays who are now the largest numbers among those migrating.
It is the Malays who are now in large numbers returning to the kampong.

Its happening now.  

The last person who said, “Let them eat cake” had her hair-do seriously messed up.

– http://syedsoutsidethebox.blogspot.my

.