DULU KAWAN, KINI LIM MUSUH LEPAS URUS NIAGA BANDAR MALAYSIA GAGAL

SELAMA berdekad, Lim Kang Hoo membina kekayaan dan reputasinya dengan cara berbaik-baik dengan pemimpin kerajaan dan kerabat diraja dari Perlis hingga ke Johor.

Dia tidak mencari publisiti, malah sanggup berdiam diri dan menerima apa saja tawaran yang menguntungkan atau tidak, kerana tau ia adalah harga yang terpaksa dibayar untuk berada bersama khalayak yang kaya, terkenal serta berkuasa.

Hasilnya ialah, dia mempunyai akses kepada kuasa di peringkat negeri dan persekutuan serta berjaya mendapat beberapa urus niaga pilihan, termasuk projek lebuh raya dan pengindahan sungai di Kuala Lumpur dan rancangan pembangunan Bandar Malaysia.

Dia tersepit di tengah-tengah antara pelbagai insentif yang diberikan kerajaan untuk membangunkan projek utamanya, hartanah pesisiran pantai di Johor Baru.
Sejak beberapa hari lalu, perkara yang tidak terduga berlaku.

Lim kini menjadi musuh utama kerajaan, dengan Perdana Menteri Najib Razak sendiri bercakap kepada pemegang kepentingan di Johor yang ahli perniagaan itu bertindak di luar batasan dengan pergi ke Beijing untuk mendapatkan semula urus niaga membangunkan Bandar Malaysia.

Pada minggu lalu Putrajaya membatalkan urus niaga bertarikh Disember 2015 dengan syarikat Lim, Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH) dan rakan kongsinya China Railway Engineering Corporation (CREC) selepas konsortium itu gagal membayar RM7.41 bilion bagi pembelian 60% saham dalam syarikat pemilik Bandar Malaysia, TRX City Sdn Bhd.

Seperti dilaporkan The Malaysian Insight, Kementerian Kewangan (MoF) mengambil langkah menarik balik semua insentif yang diberikan kepada Danga Bay, pembangunan pesisiran pantai yang dikawal ahli perniagaan itu.

Seterusnya ialah, semakan semula terhadap semua projeknya dengan kerajaan.

Jadi mengapa kerajaan menggunakan pendekatan yang terlalu keras terhadap ahli perniagaan itu, yang berada dalam senarai jutawan di Forbes pada 2015?

Mungkin ada dua sebab. Najib ada beberapa objektif utama menjelang PRU14, dan antara yang penting ialah memupuk apa yang dilihatnya sebagai hubungan istimewa dengan China dan mampu memberitahu rakyat Malaysia semua hutang syarikat bermasalah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sudah dilangsaikan.

Putrajaya percaya kedua-dua objektif itu boleh dicapai jika perjanjian baharu membangunkan Bandar Malaysia termeterai minggu ini di Beijing antara Dalian Wanda dan kerajaan Malaysia.

Rancangannya ialah Najib dan Presiden China Xi Jinping akan menyaksikan majlis menandatangani urus niaga yang dikatakan bernilai AS$8 bilion, dan kemudian Najib kembali ke tanah air mencanangkan kejayaannya membawa urus niaga besar, sama seperti urus niaga Saudi Aramco. Tetapi kenapa IWH-CREC tidak nampak jelas mesejnya. Konsortium itu enggan berundur.

Lim dan beberapa individu lain bertemu duta China di Kuala Lumpur untuk merayu kes mereka dan bertemu beberapa pegawai China di Beijing untuk mendapatkan semula urus niaga mereka.

Nampaknya tidak akan ada lagi peluang kedua untuk konsortium itu membangunkan Bandar Malaysia.

Pada masa ini, pemeteraian dengan kumpulan Dalian Wanda juga belum pasti. Memandangkan semua kekeliruan dan drama yang terjadi susulan pembatalan kontrak IWH-CREC, nampaknya akan ada tempoh bertenang sebelum urus niaga baharu dilaksanakan.

Putrajaya mengharapkan urus niaga Dalian Wanda untuk benar-benar berlaku tetapi ia tidak mungkin berjaya ditandatangani minggu ini. Dan untuk itu, kerajaan menyalahkan ahli perniagaan yang selama ini dianggap rakan.

Lim juga mendapati dirinya berada dalam wilayah yang tidak dikenalinya lagi. Selama ini, perniagaannya berkembang dan dirinya rakan kepada kerajaan.

Sekarang, dia menjadi sasaran serangan.

– https://www.themalaysianinsight.com

.