BN BAKAL UMUM SENARAI CALON PRU14 LEBIH AWAL

BARISAN Nasional (BN) bakal mengumumkan kesemua calonnya yang bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lebih awal daripada hari pencalonan.

Menurut laporan News Straits Times yang memetik daripada sumbernya berkata, pengumuman tersebut akan dibuat di Pusat Dagangan Dunia Putra oleh Perdana Menteri dan Presiden Umno Najib Razak.

Akhbar berbahasa Inggeris itu berkata, pengumuman tersebut bergantung kepada pembubaran Parlimen dan tarikh mengundi yang akan ditentukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menurut sumber itu lagi, pengumuman awal terutama bagi calon Umno memecah tradisi yang tidak pernah dilakukan sebelum ini susulan semangat pilihan raya yang disebut sebagai “ibu segala pilihan raya”.

“Bagaimanapun kali ini, ia akan dilakukan lebih awal,” kata sumber itu.

Menurut News Straits TImes lagi, MCA, Gerakan dan MIC sudah menamakan 15 calon PRU14 namun Umno tidak pernah mendedahkan senarai calon mereka lebih awal.

Dilaporkan juga semalam, calon BN pada pilihan raya kali ini juga sudah dimuktamadkan.

Sebelum ini akhbar Berita Harian, melaporkan Parlimen mungkin dibubarkanlebih awal iaitu pada akhir Mac atau awal April bagi memberi laluan kepada PRU14.

Ia turut memetik sumber yang berkata pembubaran awal Parlimen berdasarkan kepada pembentangan usul persempadanan semula kawasan pilihan raya yang dijaduakan pada 29 Mac tapi diawalkan.

Usul Draf Perintah Perlembagaan dan Laporan Kajian Semula Persempadanan Bahagian – Bahagian Pilihan Raya Parlimen dan Negeri dijangka dibentang di Dewan Rakyat  seawal 19 Mac atau selewatnya pada 26 Mac ini.

Persidangan penggal keenam Dewan Rakyat dijadual berlangsung selama 20 hari dan akan berakhir 5 April ini.

– https://www.themalaysianinsight.com

.