BERSATU & TAKTIK PINJAM BENDERA?

BERBICARA tentang PRU14, pastinya setiap parti sedang mencongak strategi dan melakukan persiapan terakhir memandangkan hanya beberapa bulan sahaja lagi Parlimen akan terbubar secara automatik.

Ramai pimpinan parti terutama pembangkang seperti Harapan dan Pas menjangkakan PRU14 bakal berlangsung April depan. Jika benar, setiap parti bertanding hanya mempunyai tempoh kira-kira dua bulan sahaja lagi.

Pastinya tempoh itu tidak panjang bagi setiap parti memperkemaskan jentera dan menyediakan bahan kempen.

Berdasarkan perkembangan ini, Pas mula melaungkan kesediaan dengan memperkenalkan bakal calon mereka di Lembah Pantai kepada Umum. Keyakinan itu berdasarkan pengalaman jentera parti membantu rakan PR sebelum ini iaitu PKR di Parlimen berkenaan.

Begitu juga dengan BN, mereka mula menggunakan pendekatan mengumumkan projek mega seperti kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai peruntukan berjumlah RM1.315 bilion untuk lima projek baharu kerajaan di bawah Rancangan Malaysia Ke- 11 (RMK11) di Langkawi. Tidak kurang juga pengumuman Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkaitan pembinaan sebuah kilang memproses ikan tuna terbesar di negara ini di Bagan Hutan Melintang.

 Berbeza pula dengan Harapan apabila isu berkaitan pengagihan kerusi di negeri tertentu menjadi polemik dalam kalangan ahlinya. Isu ini bermula di Johor apabila Amanah tidak berpuas hati dengan jumlah kerusi yang diterima.  Isu ini kemudiannya menular di Negeri Sembilan.

Perkara sama juga berlaku di Selangor dengan Harapan masih belum dapat memuktamadkan pengagihan kerusi secara total dan ia masih tergantung sehingga sekarang.

Meskipun Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Pengerusi Harapan Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali memberi bayangan bahawa itu berkenaan tidak serius dan mampu diselesaikan dengan baik, ia sedikit sebanyak memberi gambaran tidak wujud kesepaduan dalam soal kerjasama antara mereka.

Begitu juga keadaan Bersatu sekarang ini terus di badai ombak dan bagaikan tiada kesudahan apabila desakan demi desakan diterima Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) supaya menggantung atau membatalkan parti itu jika isu pelanggaran perlembagaan dilakukan pimpinan parti bertentangan dengan mana-mana akta pertubuhan

Pada November tahun lalu, ROS memberi kata dua kepada Bersatu sama ada menyelesaikan segera masalah penggunaan istilah Angkatan Anak Muda (Armada) atau tindakan diambil ke atas parti terbabit.

ROS turut menerima aduan daripada lapan bahagian parti itu yang mendakwa pucuk pimpinan gagal mengadakan mesyuarat agung peringkat bahagian dan cawangan menyebabkan ahli tidak mengetahui status kesahihan penjawat jawatan serta kedudukan parti.

Walaupun Bersatu telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) pada 30 Disember lalu dan berharap tiada lagi sebarang perkara berbangkit namun ia tidak seindah yang diharapkan apabila polemik berkaitan pemimpin dan perlembagaan Bersatu terus berlegar sehingga hari ini.

Jika ROS menggantung atau membatalkan Bersatu, ia satu tamparan hebat buat parti itu kerana tempoh masa bagimenghadapi PRU14 semakin singkat dan mereka perlu mencari jalan lain untuk turut serta dalam PRU.

Begitu juga jika ROS tidak meluluskan pendaftaran Harapan untuk menggunakan satu logo dalam pilihan raya.

Jika benar ia berlaku, jalan terbaik adalah menggunakan logo parti rakan dalam Harapan (PKR dan Amanah) untuk bertanding se. Mengambil contoh Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang mengemukakan permohonan untuk didaftarkan sebagai sebuah parti politik secara rasmi pada 30 April 1988 tetapi hanya mengambil masa selama 10 tahun untuk didaftarkan pernah menggunakan logo DAP untuk bertanding di Sungai Siput.

Tidak kurang juga cadangan daripada Pemuda Harapan Perak agar semua parti menggunakan salah satu logo rakan parti komponen mereka pada PRU14 sekiranya logo Harapan tidak diluluskan.

Ia adalah cadangan terakhir bagi memudahkan pengundi memilih dengan mudah dalam PRU dan secara tidak langsung menunjukkan kesepakatan dalam gabungan itu sekali gus memberi keyakinan kepada rakyat.

Sekiranya Bersatu terpaksa menggunakan logo parti rakan dalam PRU14 beberapa faktor perlu diambil kira seperti pecahan pengundi di Parlimen atau sentimen di sesebuah negeri.  Sebagai contoh di Kelantan dan Terengganu, Bersatu boleh bertanding menggunakan logo Amanah memandangkan dua negeri itu mempunyai majoriti Melayu tertinggi di negara ini. Ini kerana sasaran pengundi bagi Amanah juga adalah pengundi Melayu.

Bagi Selangor pula, Bersatu mungkin akan bertanding menggunakan logo PKR atas alasan negeri tersebut ditadbir oleh rakan pakatan yang diketuai oleh parti berkenaan selain sokongan rakyat di Selangor terhadap PKR. Begitu juga di Pulau Pinang, mereka pastinya akan bertanding menggunakan logo DAP dan ia sebenarnya satu kelebihan buat mereka kerana undi Melayu dan Cina akan memihak calon Bersatu.

Sebenarnya ada pro dan kontra dalam soal ROS dan Bersatu ini. Dari satu sudut, Bersatu adalah sebuah parti baharu.

Walaupun umum sudah mengenai parti ini, masih ramai belum mengetahui kewujudan mereka terutama bagi golongan berumur dan tidak terdedah kepada perkembangan semasa.

Mengambil contoh terdekat ketika PRK Sungai Besar yang menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara Umno, Pas dan Amanah ada pengundi tidak mengenali Amanah itu sendiri.

Perkara tersebut diakui sendiri jentera Amanah ketika itu. Mereka terpaksa bekerja keras memberi penerangan berkenaan bagaimana lahirnya parti itu dan asas perjuangan mereka sehingga berada di tahap sekarang.

– Sinar Harian

.