AZMIN: RAJA-RAJA TOLAK PELANTIKAN ‘KSU NAJIB’ DALAM SPR

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mendakwa BN mempergunakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dengan mendedahkan cadangan mereka untuk melantik ketua setiausaha Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai timbalan pengerusi, SPR.

Bagaimanapun, katanya, cadangan berkenaan tidak diterima oleh Majlis Raja-Raja.

“Tiga minggu lalu, diangkat satu nama untuk dilantik timbalan pengerusi SPR, sedangkan beliau merupakan ketua setiausaha perdana menteri,” katanya yang dipetik akhbar Sinar Harian.

 

“Syukur cadangan itu ditolak oleh Majlis Raja-Raja. Inilah bukti SPR dipergunakan BN,” katanya ketika menjawab soalan Datuk Rosni Sohar (Hulu Bernam-BN).

Rosni telah meminta Azmin untuk membekalkan bukti campur tangan BN dalam urusan pilihan raya.

Pada sidang DUN itu, Azmin juga mempersoalkan pelantikan bekas Setiausaha Sulit Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa – Tan Sri Mohd Hashim Abdullah sebagai ketua SPR.

“Bagaimana SPR boleh bertindak bebas dan profesional jika pegawai kanan Umno dilantik sebagai pengerusi SPR?” soalnya.

Azmin yang juga timbalan presiden PKR berkata, sepatutnya,SPR tidak boleh dianggotai mana-mana parti politik dan berharap semua pihak mendukung bersih ke arah pilihan raya adil dan bebas.

Beliau mendakwa BN dengan jelas mempergunakan SPR, terutamanya dalam cadangan persempadanan semula yang dikemukakan pada 15 September lalu.

“SPR seolah-olah menerima arahan daripada mereka untuk mewujudkan kawasan selamat bagi BN,” katanya

Bagaimanpun, beliau yakin, pelantikan bekas Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman sebagai naib presiden BERSATU dilihat memberi kelebihan kepada pakatan pembangkang.

Pelantikan itu juga kata Azmin dipercayai membolehkan “penipuan BN” serta konspirasi parti itu didedahkan kepada orang ramai.

BERSATU pada 2 November lalu mengumumkan barisan kepimpinannya yang menyaksikan beberapa tokoh menarik perhatian dibawa ke badan tertinggi parti berkenaan.

Malaysiakini melaporkan antara tokoh terbabit ialah Abdul Rashid yang dilantik sebagai naib presiden, manakala bekas ketua pengarang Kumpulan NSTP Datuk A Kadir Jasin menganggotai Majlis Pimpinan Tertinggi.

Mursyidul Am pertubuhan Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Zahid Mat Arip, turut dilantik menganggotai majlis sama.

MKINI

.