APA PERANAN GEELY DALAM PEMBANGUNAN AUTOMOTIF? : PAS TANYA NAJIB

SHAH ALAM – Pas hari ini mempersoalkan peranan syarikat China, Zhejiang Geely  Holding Group Co. Ltd, (Geely) dalam pengeluaran produk di syarikat automotif, Proton Holdings Bhd (Proton).

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, sebagai pemegang saham terbesar dalam Proton, syarikat itu kini sepatutnya bertanggungjawab terhadap masa depan syarikat terbabit.

“Apakah Geely akan memajukan Proton dan menyokong objektif Dasar Automotif Negara?

“Atau ia sekadar berminat untuk menguasai kilang pengeluaran Proton di Tanjung Malim dan Shah Alam untuk menghasilkan kenderaan Volvo?” soalnya dalam kenyataan, hari ini.

Baru-baru ini, DRB-Hicom te­lah mencapai persetujuan de­ngan Geely bagi membolehkan syarikat tersebut membeli 49.9 peratus saham Proton.

Sementara itu, Tuan Ibrahim dalam masa sama turut merasa kesal dengan sikap membisu pimpinan negara terhadap persoalan yang dibangkitkan.

“Antara objektif Dasar Automatif Negara adalah menggalakkan industri automotif tempatan yang kompetitif dan berdaya tahan terutamanya pengeluar kereta nasional, menggalakkan penyertaan Bumiputera yang kompetitif dan menyeluruh di dalam sektor automotif tempatan serta menjaga kepentingan pengguna dengan menawarkan produk yang selamat dan berkualiti pada harga yang berpatutan.

“Bagi mereka, mendapatkan pembeli 49.9 peratus saham Proton sudah dikira sebagai satu kejayaan. Apa yang terjadi selepas itu mereka langsung tidak memikirnya,” katanya lagi.

– SH

.